Чи зараховується до страхового стажу період навчання в міжшкільному навчально-виробничому комбінаті до 01.01.2004 року?

Офіційний Веб-сайт Пенсійного фонду України

Частиною 1 статті 24 Закону України ”Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який набрав чинності з 01.01.2004 року, визначено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до запровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом, тобто до 01.01.2004.

Періоди трудової діяльності та періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Згідно зі статтею 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Відповідно до Положення про міжшкільний навчально-виробничий комбінат, затвердженого наказом  Міністерства освіти України від 30.11.1993 №430 міжшкільний навчально-виробничий комбінат –  це навчально-виховний комплекс, який задовольняє потреби громадян, держави і суспільства у поглибленні базової трудової підготовки школярів 8-11 (10-11) класів, здійснює професійне консультування учнівської молоді, організовує їх добровільну продуктивну працю та забезпечує реалізацію потреб особистості в отриманні професії і кваліфікації відповідно до її інтересів, здібностей, наявних умов.

Комбінат є центром трудової підготовки учнів загальноосвітніх шкіл і може охоплювати різними формами навчання, трудової діяльності не тільки школярів, а й незайняту частину молоді.

Статтею 18 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» визначено типи закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Зазначеним переліком  не передбачені міжшкільні навчально – виробничі комбінати.

Враховуючи викладене, для зарахування до страхового стажу періоду навчання в міжшкільному навчально-виробничому комбінаті до 01.01.2004 року,  немає підстав.

 

Начальник Головного управління                                            Ігор Москалик

Алла Якубовська (0352) 52 07 59

Володимир Івахов (0352) 43 49 50

Світлана Руцька (067) 196 23 83

Юлія Талалай (0352) 43 50 60

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області

 

02.10.2020