Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору

Сьогодні Україна у скорботі.

Ми згадуємо невинних жертв Голодомору 1932-33 років, а також Голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років.

Голодомор — це найбільша трагедія українського народу. Геноцид української нації організований кровожерливим комуністичним режимом.

«Голодомор є класичним прикладом радянського геноциду, найдовшого і наймасштабнішого експерименту – винищення української нації», - написав свого часу відомий американський науковець, автор терміну «геноцид» Рафаель Лемкін.

Загальні втрати української нації сягнули за різними даними до 12 мільйонів чоловік. Про цю страшну цифру маємо пам’ятати сьогодні, коли з’явилися сили, що прагнуть забуття невинних жертв українського народу.

Українці вижили. Залишилися вільними. Здобули свою незалежну державу.

Сьогодні ми маємо велику місію — зберегти пам’ять про цей страшний злочин комуністичного режиму, щоб він ніколи не міг повторитися. Ми маємо домогтися на світовому рівні засудження комуністичної ідеології, як це зроблено з нацизмом, щоб страшний геноцид ніколи більше не повторювався.

Ми молимося за мільйони душ, які втратила наша земля. Нехай сьогодні свічки пам’яті в українських оселях будуть символом вогню мільйонів українських сердець, які вшановують пам'ять закатованих голодом українців.

У глибокій скорботі схилімо наші голови на знак пам’яті за тими, хто загинув голодною смертю, став жертвою репресій тоталітарного режиму.

Вічна пам’ять загиблим!

Слава Україні!

Міський голова Тернополя                                                Сергій Надал