У тернопільських медичних закладах розгорнуто 360 ліжок для лікування пацієнтів з COVID-19

Під час чергового онлайн-засідання міського оперативного штабу присутні проаналізували стан захворюваності на COVID-19 у Тернопільській міській територіальній громаді та розглянули можливість введення додаткових карантинних обмежень.

Актуальні дані щодо епідеміологічної ситуації у громаді та заповненості ліжко-місць у медичних закладів міста надав керівник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак, зазначивши, що станом на ранок 12 жовтня на території Тернопільської громади зафіксовано 29 нових випадків COVID-19, 26 з яких – серед дітей.

«На даний час у тернопільських медичних закладах розгорнуто 360 ліжок для лікування пацієнтів з COVID-19, в тому числі 50 – для дітей. Станом на 12 жовтня в закладах охорони здоров’я перебуває 250 хворих на коронавірус, 133 з них – жителі Тернопільської громади та 117 - з області. На амбулаторному лікуванні знаходиться 394 особи з підтвердженим діагнозом COVID-19, на самоізоляції – 1056 громадян. За попередню добу одужало 20 осіб, - повідомив Василь Даньчак. – Практично усі пацієнти, як перебувають на стаціонарному лікуванні в тернопільських лікарнях, є у важкому стані, 11 з них підключені до апарату ШВЛ».

Василь Даньчак зауважив, що нова хвиля епідемії коронавірусної хвороби розпочалася дещо швидше, ніж це було прогнозовано, і на даний час рівень захворюваності у місті наближається до аналогічного рівня 2020 року.

Тож для запобігання стрімкого розповсюдження COVID-19, тернопільські медики вкотре наголошують на важливості отримання щеплення та необхідності обов’язкового носіння засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок), що закривають ніс та рот, у громадських приміщеннях та в громадському транспорті; дотримання соціальної дистанції; регулярного та ретельного миття рук з милом, використання антисептиків.

Нагадуємо також про необхідність дотримання карантинних норм, визначених для регіонів, де встановлено «жовтий» рівнень епіднебезпеки.

Зокрема, змінами до постанови № 1236 забороняється:

  • Перебування на вулиці без документів, що посвідчують особу;
  • Самовільне залишення місця самоізоляції та обсервації;
  • Проведення масових заходів із наповненістю більше ніж 1 особа на 4 кв. м або не більше, ніж дві третини місць;
  • Приймання відвідувачів у кінотеатрах та інших закладах культури з наповненістю більше ніж дві третини або 50%.
  • Відвідування шкіл, в яких менше ніж 80% персоналу мають 1 щеплення, або в яких понад 50 % учнів  та персоналу знаходяться на самоізоляції;
  • Заповненість спортзалів і фітнес-центрів більше ніж 1 особа на 10 кв. м;
  • Перетин державного кордону іноземцями/особами без громадянства без наявного поліса страхування, негативного ПЛР-/експрес-тесту (за 72 години)/ «зеленого» COVID-сертифіката.

Обмеження не застосовуються у разі наявності у всіх працівників та відвідувачів закладів чи заходів хоча б 1 дози вакцини або чинного (72 години) негативного результату тесту на COVID-19, крім осіб до 18 років.

До слова, на даний час щеплення проти COVID-19 отримали 35% дорослого населення Тернопільської громади. 

Для зручності тернополян, від сьогодні, 12 жовтня, у місті розпочинає функціонувати ще один пункт щеплення - у ТЦ «Орнава». Загалом у Тернополі працює шість центрів вакцинації та пунктів щеплення.