Стратегічний план розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року

Додаток

до рішення міської ради

від 25.10.2019 року №7/39/134

 

 

СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН РОЗВИТКУ ТЕРНОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

ДО 2029 РОКУ

  

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………....3

РОЗДІЛ 1. Характеристика Тернопільської міської територіальної громади…………………………………5

РОЗДІЛ 2. SWOT-аналіз Тернопільської міської територіальної

громади ……………………………………………………………22

РОЗДІЛ 3. Стратегічне бачення та місія. Стратегічні напрями розвитку.

Стратегічні й операційні цілі та завдання………………………26

РОЗДІЛ 4. Узгодженість із Державною стратегією регіонального розвитку України на період до 2020 року………………………………........................................40

РОЗДІЛ 5. Координація дій з досягнення цілей Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року……………………………………………………………………………….41

РОЗДІЛ 6. Програмне та проектне забезпечення виконання Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року….…………………….....56

РОЗДІЛ 7. Моніторинг, аналіз та звітування щодо виконання Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року………………………......58

  

 

ВСТУП

Стратегічний план розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року є базовим програмним документом, який відображає бачення та місію розвитку громади на перспективу, окреслює стратегічні напрями, визначає відповідні стратегічні та операційні цілі й завдання, на основі яких розробляються галузеві програми розвитку громади та відповідні проекти регіонального розвитку. Відповідальними за досягнення поставлених цілей та завдань виступають виконавчі органи Тернопільської міської ради та старости сіл Тернопільської міської територіальної громади в межах наданих повноважень та компетенції. Окремою складовою є щорічний аналіз виконання завдань Стратегічного плану, який проводиться управлінням стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради на основі очікуваних результатів, кількісних та якісних показників, зокрема системи індикаторів оцінки ефективності впровадження.

Мета затвердження й впровадження Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року полягає у досягненні сталого економічного зростання й підтримці ефективного конкурентного середовища, зростанні добробуту й створення комфортних умов для життя громадян, реалізації інтересів усіх суб’єктів громади, а також у раціональному використанні ресурсного потенціалу та забезпеченні екологічної безпеки.

У місті Тернополі був затверджений й ефективно реалізовувався План стратегічного розвитку міста Тернополя до 2025 року, положення якого знайшли своє подальше відображення в даному документі, однак внаслідок утворення Тернопільської міської територіальної громади і відповідної зміни територіальної одиниці, збільшення функцій, завдань та з метою її подальшого ефективного, гармонійного та збалансованого розвитку розроблений Стратегічний план розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року.

Обґрунтування положень Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року здійснено виконавчими органами ради та старостами сіл громади з врахуванням пропозицій громадськості, зацікавлених сторін та на основі результатів аналізу поточного розвитку міста та сіл громади, SWOT-аналізу, відповідних статистичних даних та аналітичних досліджень і прогнозних розрахунків, які отримані з таких джерел як програма економічного та соціального розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік, інші галузеві програми, статистичні й аналітичні ресурси, наукові дослідження, експертні ради при Тернопільській міські раді, онлайн-опитування й консультації з мешканцями громади тощо.

Стратегічний план розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року затверджений керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», наказом Мінрегіонбуду «Про затвердження Методики розроблення, проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації регіональних стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації», враховуючи рішення міської ради від 14.11.2018 року №7/п29/1 «Про добровільне приєднання до Тернопільської міської територіальної громади», п.10 протокольного доручення наради при міському голові від 05.02.2019 року №8, протоколи засідань робочої групи згідно розпорядження міського голови від 14.02.2019 року №37 та висновки постійних комісій міської ради: з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму; з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності; з гуманітарних питань.

 

 

РОЗДІЛ 1

ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

 

Про місто та громаду

Тернопіль заснований 15 квітня 1540 року, коли польський король Сигізмунд I видав великому коронному гетьману Янові Тарновському грамоту на заснування міста та володіння землею навколо.

Тернопіль – центр Тернопільської області та Тернопільської міської територіальної громади, створеної 21 листопада 2018 року, до складу якої також входять вісім населених пунктів (Кобзарівська сільська рада (с. Кобзарівка та Вертелка), Курівецька сільська рада, Малашовецька сільська рада (с. Малашівці та Іванківці), Чернихівська сільська рада (с. Чернихів, Глядки та Плесківці)).

 

 

Через Тернопіль протікає річка Серет, на якій розташовано Тернопільський став – водойма, що знаходиться в центральній частині міста та являється його візитівкою, центром відпочинку та розваг.

Тернопіль посідає високі місця у різноманітних рейтингах.

 

Географічне розташування та транспортне сполучення

Тернопіль має вигідне розташування та розвинену транспортну інфраструктуру.

Тернопіль розташований на перетині двох європейських автомагістралей.

 

Тернопіль – ключовий пункт в міжнародному проекті дорожнього будівництва «Go Highway». Цей міжнародний транспортний коридор з’єднає порти Балтійського та Чорного морей.

Аеропорти поблизу Тернополя дозволяють швидко дістатись до країн ЄС та Азії. За межами міста розташований аеропорт «Тернопіль» (TNL), який має злітно-посадкову смугу з штучним покриттям розміром 2000 м х 42 м й може обслуговувати повітряні судна з максимальною злітною масою до 61 тонн. Пропускна спроможність аеропорту – до 100 пасажирів на годину. Наразі аеропорт виконує чартерні, нерегулярні польоти з перевезення пасажирів, вантажів у майже всі країни світу. Найближчі аеропорти – м. Львів (120 км) та м. Київ (500 км).

Залізничний вузол Тернополя забезпечує щоденні внутрішньодержавні та міжнародні пасажирські перевезення. Залізнична станція «Тернопіль-Товарний» дозволяє обслуговувати 65,2 тис. тонн вантажів на добу. Залізнична станція «Тернопіль» – головний пасажирський термінал громади з пропускною спроможністю 17 тис. осіб на добу.

 

 

Транспортна інфраструктура

Тернопіль – один із зразків розвитку публічного транспорту в країні, впроваджує інноваційні технології та проводить модернізацію транспортних мереж.

 

Тернопіль – перше місто, де реалізовано проект автоматизованої системи оплати за проїзд в комунальному та приватному транспорті. Також місто отримало відзнаку за найвищі стандарти у розвитку транспортної інфраструктури на Kyiv Smart City Forum 2018.

Модернізація транспорту відбувається в партнерстві з Європейським інвестиційним банком, за кошти якого планується придбати 15 нових низькопідлогових автобусів.

Розвиток велосипедної інфраструктури – пріоритетний напрямок розвитку транспорту в Тернополі. До 2029 року загальна довжина велошляхів та велосипедних контрсмуг громади становитиме 100 км, буде облаштовано 2000 велосипедних паркомісць.

 

Трудовий потенціал

Тернопільська МТГ володіє значним трудовим потенціалом та підготовлює спеціалістів за багатьма спеціальностями.

Тернопіль – одне з небагатьох міст України, де протягом тривалого періоду спостерігається приріст населення. Більшість населення громади складають жінки, з них 80% працездатного віку. Частка чоловіків працездатного віку – 90%. Питома вага осіб працездатного віку в структурі населення є вищою за середній показник по країні.

Наявний трудовий потенціал за одночасно порівняно невисокого рівня оплати праці створюють додаткові переваги для інвесторів у частині започаткування та ведення бізнесу в громаді.

 

 

Система інноваційного управління в громаді

Тернопільська МТГ – інноваційна громада.

З 2013 року в Тернополі працює Центр надання адміністративних послуг. Центр забезпечує надання 243 послуг, зокрема через електронний зв’язок.

 

Тернопіль підвищує ефективність, відкритість та прозорість діяльності влади, застосовуючи новітні інформаційно-телекомунікаційні технології.

У 2015 році Тернопіль одним з перших долучився до системи електронних закупівель. З 2018 року PROZORRO використовується для проведення конкурсів з оренди комунального майна.

З 2018 року діє електронна система оплати за проїзд у міському пасажирському транспорті, завдяки якій мешканці громади та гості міста можуть розраховуватися за проїзд персоніфікованою «Соціальною картою тернополянина» або електронним проїзним квитком.

 З 2011 року в сфері надання Тернопільською міською радою адміністративних та неадміністративних послуг застосовується система менеджементу якості відповідно до вимог стандарту ISO 9001:2015.

З 2018 року діє форма участі мешканців у місцевому самоврядуванні, що проводиться в форматі електронного опитування, консультацій та обговорення нормативних актів.

З 2015 року діє форма колективного звернення мешканців до міської влади для здійснення збору підписів на підтримку електронної петиції щодо будь-яких питань, що відносяться до компетенції влади.

З 2016 року діє громадський бюджет, мешканці можуть подавати проекти, підтримувати їх та спостерігати за тим, як проекти-переможці реалізуються владою.

Також досягненнями м. Тернополя є запровадження таких електронних ресурсів: інтерактивна карта зовнішньої реклами, інтерактивна карта реєстру комунального майна, інтерактивна карта позашкільних закладів, онлайн-форма для повідомлення про неетичну поведінку або конфлікт інтересів посадових осіб Тернопільської міської ради, карта ремонтів, карта будов.

Окрім цього успішно функціонують: запис на прийом до сімейного лікаря, централізована система відеоспостереження м. Тернополя, «відкритий бюджет» – інфографіка бюджету м. Тернополя, система відкритих даних та відповідний портал, «громадський бюджет», онлайн оплата за житлово-комунальні послуги.

Дані процеси були відзначені на Kyiv Smart City Forum 2019, де Тернопіль отримав нагороду за стрімкий розвиток інноваційних процесів, а також став переможцем національного конкурсу з відкритих даних Open Data Award.

 

Інвестиційна діяльність

В Тернополі щорічно зростають обсяги інвестицій, які спрямовуються в оновлення основних фондів, будівництво та інфраструктуру.

 

В Тернополі працює 81 підприємство, які залучили прямі іноземні інвестиції з 28 країн світу.

 

Високими темпами зростають капітальні (внутрішні) інвестиції, які спрямовуються на модернізацію виробництв та інфраструктури, а також у нове будівництво.

 

 Міжнародне співробітництво

Тернопіль збільшує інвестиції в розвиток інфраструктури та енергозбереження, у т.ч. в партнерстві з міжнародними організаціями.

 

Підвищення енергоефективності за програмою «DemoUkraine DH» (реалізується). Ведеться модернізація котелень, де планується встановити 25 індивідуальних теплових пунктів із застосуванням новітніх технологій. Обсяг фінансування: 0,7 млн. євро.

Реконструкція системи зовнішнього освітлення «Світло без ртуті» (планується до реалізації). Обсяг фінансування: 17,5 млн. грн.

 

Розвиток міської інфраструктури-2 (реалізується). Ведеться модернізація об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства з використанням сучасних технологій. Обсяг фінансування: 36,7 млн. дол. США.

Підвищення енергоефективності в секторі центрального теплопостачання (реалізується). Планується встановити індивідуальні теплові пункти. Обсяг фінансування: 25,7 млн. дол. США.

Трансформаційне підвищення енергетичної ефективності в містах (реалізується). Ведеться робота із визначення перспектив покращення енергетичної ефективності громади на наступні 10 років, готується бізнес-план із створення енергосервісної компанії та револьверного фонду енергоефективності.

 

Глибока термомодернізація будівель закладів освіти (реалізується). Планується провести заходи з підвищення енергоефективності будівель. Обсяг фінансування: 25,4 млн. євро.

Міський громадський транспорт (реалізується). Планується придбати 15 нових автобусів із заниженим рівнем підлоги. Обсяг фінансування: 2,0 млн. євро.

 

Тернопіль є учасником європейської ініціативи «Угода мерів», в рамках якої місто взяло на себе зобов’язання скоротити до 2020 року споживання природних ресурсів та викидів CO2 на 20% та збільшити частку поновлювальних джерел енергії більше, ніж на 20%. Відповідно до Угоди розроблено план дій зі сталого енергетичного розвитку міста.

 

Модернізація системи центрального теплопостачання (реалізується). Проектом передбачена реконструкція системи центрального теплопостачання та подачі гарячої води. Обсяг фінансування: 15,0 млн. євро.

 

Промисловий потенціал

Тернопільська МТГ володіє різноплановим виробництвом, обсяги реалізації якого протягом останніх п‘яти років зросли більш ніж у три рази.

 

Інвестиційна політика

Для інформування бізнес-середовища про наявні інвестиційні пропозиції та об‘єкти комунальної власності Тернополя, запропоновані до продажу чи оренди, ведеться їх публічний реєстр.

 

Зовнішня та внутрішня торгівля

Тернопільська МТГ збільшує обсяги зовнішньої торгівлі товарами та географію співробітництва, а також добре забезпечена закладами роздрібної торгівлі.

 

Тернопільській МТГ притаманна розвинена мережа підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг.

 

Бюджетні можливості

Тернопільська МТГ збільшує надходження до міського бюджету та видатки, спрямовані на розвиток інфраструктури.

Наповнення бюджету громади є диференційованими як за галузями, так і за платниками податків та зборів.

 

Туризм та дозвілля

Тернопільська МТГ – регіональний центр активного, фестивального та конференційного туризму, відома проведенням різноманітних змагань на воді.

Тернопільська МТГ має сприятливе географічне розташування, унікальні природні та кліматичні ресурси, багату історико-культурну спадщину та ряд інших переваг, поєднання яких сприяє розвитку туризму та розбудові туристичної інфраструктури.

Тернопіль увійшов у ТОП-5 найбільш популярних напрямків подорожей в межах України, серед яких також Карпати, Київ, Одеса та Буковель.

 

Тернопіль відомий масовими публічними заходами, фестивалями та конкурсами, зокрема міжнародними, серед яких фестивалі джазової та різноформатної музики, етногастрономічні та книговидавничі фестивалі тощо.

Розвинута інфраструктура набережної Тернопільського ставу, який є візитівкою міста, дозволяє щорічно проводити старти першості за найвищими стандартами Федерації водно-моторного спорту.

 

Дошкільна та середня освіта

Право громадян на отримання дошкільної, початкової, базової, повної загальної середньої та позашкільної освіти забезпечують: 43 заклади загальної середньої освіти комунальної форми власності, у яких навчається 27796 учнів у 986 класах; 38 закладів дошкільної освіти комунальної форми власності. Діє 4 заклади позашкільної освіти (комунальний заклад Тернопільської міської ради «Центр творчості дітей та юнацтва»; комунальний заклад Тернопільської міської ради «Школа народних ремесел»; комунальний заклад Тернопільської міської ради «Хорова школа «Зоринка»; комунальний заклад Тернопільської міської ради «Станція юних техніків»). Для здобуття громадянами освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і бакалавра з одночасним завершенням здобуття повної загальної  середньої освіти функціонує Галицький коледж імені В. Чорновола.

 

Охорона здоров’я

Послуги в галузі «Охорона здоров’я» надають 8 комунальних неприбуткових підприємств, а саме: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська комунальна міська лікарня №2», комунальне некомерційне підприємство «Міська комунальна лікарня №3», комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня», комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (16 амбулаторій), комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська комунальна стоматологічна поліклініка», комунальне некомерційне підприємство «Комунальна дитяча стоматологічна поліклініка», комунальне підприємство «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» Тернопільської міської ради.

В галузі працює 3600 осіб.  В закладах охорони здоров’я розгорнуто 970 стаціонарних ліжок, 275 ліжок денного стаціонару. В середньому в рік поліклінічні відвідування складають 2154,7 тис. відвідувань. Комунальними неприбутковими підприємствами надається медична допомога первинного та вторинного рівня.

 

Спортивний розвиток та інфраструктура

У дитячо-юнацьких спортивних школах громади займається 4567 дітей та підлітків. З ними працюють більше 150 висококваліфікованих фахових працівників.

Як результат, членами збірних команд України, кандидатами та резервом у збірні з літніх, зимових олімпійських та неолімпійських видів спорту є понад 60 спортсменів міста.

Загалом, до фізичної культури і спорту в м. Тернополі залучено понад 10000 осіб. Найбільше займаються літніми олімпійськими видами спорту (більше 7000 осіб), серед яких наймасовіші: футбол – більше 1200, плавання – більше 1000, легка атлетика – більше 500, баскетбол – більше 500.

Неолімпійськими видами спорту (велотріал, флорбол, східні єдиноборства, аеробіка, кікбоксинг, скейтбордінг, роликовий спорт, риболовний спорт та інші) займаються близько 2000 осіб.

Для систематичних занять фізичною культурою і спортом у громаді існує відповідна матеріально-спортивна база: стадіон з трибунами на 15000 місць – 1; спортивні майданчики – 119; тенісні корти – 11; футбольні поля – 8; стрілецькі тири криті і напівкриті на дистанцію не менше 25 м – 5; плавальні басейни – всього 4 (криті); спортивні зали площею не менше 162 кв. м – 65; легкоатлетичні доріжки у критих приміщеннях – 1; майданчики (гімнастичні містечка) з тренажерним обладнанням – 26; приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять – всього – 111 з них: з тренажерним обладнанням – 48; веслувально-спортивні бази – 2.

 

Сільські території

До Тернопільської міської територіальної громади входять наступні населені пункти: с. Курівці, с. Малашівці, с. Іванківці, с. Чернихів, с. Глядки, с. Плесківці, с. Кобзарівка і с. Вертелка, в яких проживає 2808 осіб, з них дітей шкільного віку – 264, дошкільного – 114, пенсіонерів – 807.

Територія громад, що приєдналися складає 90,91 кв. км.

На території розміщено 4 загальноосвітні навчальні заклади, 14 закладів культури, 8 фельдшерсько-акушерських пунктів, 1 амбулаторія.

Об’єкти спортивної інфраструктури для задоволення мешканців сіл відсутні.

 

Основні показники розвитку за останні роки

 

РОЗДІЛ 2

SWOT-АНАЛІЗ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

 

Найбільш відомим інструментом стратегічного аналізу є SWOT-аналіз, який охоплює визначення сильних та слабких сторін громади, її можливостей та загроз.

 

Сильні сторони:

- сприятливе економіко-географічне розташування;

- велика кількість рекреаційно-відпочинкових об’єктів та просторів, наявність водних об’єктів на території громади, зелених зон, парків, скверів тощо;

- комфортні для проживання та ведення господарської діяльності природно-кліматичні умови (м’який помірний клімат);

- високий рівень екологічного стану навколишнього середовища;

- позитивна демографічна динаміка;

- високий рівень відкритості влади та доступу громадян до взаємної комунікації, зокрема за допомогою електронних платформ;

- активний розвиток малого і середнього бізнесу та належні умови для його ефективного започаткування та провадження;

- високий рівень інвестиційної привабливості громади;

- зростання обсягів доходів місцевого бюджету, що забезпечує можливості для фінансування місцевих програм соціально-економічного розвитку;

- потужний науковий потенціал;

- розвинена будівельна сфера;

- активна співпраця з міжнародними організаціями щодо реалізації відповідних проектів та заходів в різноманітних сферах;

- регулярне розширення адміністративних послуг та способів їх надання;

- високий рівень освітньої сфери та інфраструктури;

- високий рівень духовності та один з найнижчих рівнів злочинності;

- сприятливі умови для розвитку новітніх сфер економіки, зокрема ІТ-галузі;

- наявність аеропорту поблизу міста;

- висока туристична привабливість та стрімка позитивна динаміка туристичного потоку;

- наявність великої кількості національних та міжнародних культурних, розважальних, гастрономічних, спортивних заходів, зокрема унікальних (музичний фестиваль «Файне місто», міжнародні змагання з водно-моторних видів спорту тощо);

- наявність концепції, офіційної реєстрації та початок практичного впровадження в експлуатацію індустріального парку «Тернопіль»;

- сприятлива цінова кон’юнктура для усіх категорій населення.

 

Слабкі сторони:

- наявність обмежень щодо територіального розвитку громади;

- недостатньо розвинута транспортна інфраструктура (парковки, велоінфраструктура);

- транспортне перевантаження окремих мікрорайонів міста;

- відсутність повноцінно діючого аеропорту;

- зношеність парку громадського транспорту;

- відтік трудових ресурсів;

- відносно низький рівень заробітної плати;

- значна зношеність об’єктів інженерної інфраструктури (у т.ч. теплопостачання, водопровідно-каналізаційна мережа);

- застарілий підхід до поводження з твердими побутовими відходами, відсутність підприємств з перероблення сміття та утилізації небезпечних відходів;

- відсутність великих підприємств, в т.ч виробництв з високим ступенем обробки продукції і високою доданою вартістю та належної інфраструктури;

- труднощі з можливістю отримання доступних фінансових ресурсів, особливо для малого бізнесу;

- недостатній обсяг прямих іноземних інвестицій;

- диспропорція попиту та потреб на ринку праці до пропозиції з підготовки фахівців вищими навчальними та професійно-технічними закладами;

- нерозвиненість сільських територій.

 

Можливості:

- ймовірна сприятлива політична та економічна ситуація в країні та припинення військових дій на Сході України;

- продовження подальшого ефективного впровадження політики децентралізації та супутніх реформ;

- можливість приєднання нових територіальних громад, що може зняти обмеження щодо подальшого розвитку громади;

- збільшення доступності до міжнародних фінансових ресурсів та грантових конкурсів;

- модернізація виробничих потужностей та відповідної інфраструктури, зокрема за участі державної підтримки та стимулювання;

- повноцінне ефективне й рентабельне функціонування індустріального парку «Тернопіль»;

- введення в експлуатацію аеропорту «Тернопіль»;

- широке запровадження енергоощадних технологій, обладнання та технологій сортування ТПВ;

- ефективне використання рекреаційного потенціалу та створення нових рекреаційних «родзинок» на території громади (облаштування «Дальнього пляжу», парку розваг «Тернопільленд» тощо);

- комплексне вирішення проблем Тернопільського ставу;

- створення нових інфраструктурних об’єктів, які підвищать туристичну  привабливість міста;

- реалізація виробничого та рекреаційного потенціалу сільських територій;

- подальший стрімкий розвиток ІТ-галузі та інших новітніх креативних індустрій;

- зростання попиту на сільськогосподарську продукцію, харчову, текстильну та інші розвинені галузі.

 

Загрози:

- нестабільна політична та економічна ситуація в країні;

- відсутність системних реформ у державі;

- зниження темпів євроінтеграційних процесів;

- припинення співробітництва з міжнародними фінансовими установами, скорочення технічної та кредитної підтримки;

- ескалація бойових дій на Сході України;

- зростання рівня навантаження на бюджети громад;

- уповільнення процесів децентралізації та неефективне їх впровадження;

- зростання рівня цін на енергоресурси;

- зменшення фінансування житлово-комунальної галузі;

- погіршення демографічної ситуації, подальше «старіння» населення;

- зростання дефіциту робочої сили за окремими робітничими професіями;

- подальша стрімка трудова міграція та тінізація економіки.

 

РОЗДІЛ 3

СТРАТЕГІЧНЕ БАЧЕННЯ ТА МІСІЯ

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ

СТРАТЕГІЧНІ Й ОПЕРАЦІЙНІ ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ

 

СТРАТЕГІЧНЕ БАЧЕННЯ (ВІЗІЯ):

Тернопільська міська територіальна громада – затишна, гостинна, комфортна для життя та дозвілля європейська громада.

 

СТРАТЕГІЧНА МІСІЯ:

Тернопільська міська територіальна громада – молода прогресивна громада, яка забезпечує високу якість життя й безпеку її мешканців, популяризує українські традиції та європейські цінності, духовність та культурний розвиток, громада з конкурентоспроможною економікою, що базується на підприємницькому, рекреаційно-туристичному та інформаційно-технологічному потенціалі.

 

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ

A. Висока якість

життя мешканців громади

B. Конкурентоспроможна економіка громади

C. Громада з якісною соціальною сферою, різноформатним культурним та спортивним середовищем

 

СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ A

ВИСОКА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ

 

Стратегічні цілі:

A.1. Модернізація житлово-комунальної інфраструктури.

A.2. Енергоефективність.

A.3. Забезпечення екологічної та цивільної безпеки.

A.4. Розвиток транспортної інфраструктури.

A.5. Забезпечення ефективної розбудови громади.

A.6. Запровадження сучасної системи управління громадою на основі концепції «Smart City».

 

Стратегічна ціль A.1. Модернізація житлово-комунальної інфраструктури.

Операційні цілі й завдання:

A.1.1. Модернізація об’єктів вулично-дорожньої мережі, житлового фонду, прибудинкових територій, благоустрою:

- будівництво, ремонт та утримання дорожньої мережі та пішохідних зон;

- ремонт житлового фонду;

- облаштування прибудинкових територій;

- ремонт та облаштування об’єктів благоустрою;

- сприяння створенню та розвитку ОСББ.

A.1.2. Реконструкція та модернізація системи водопостачання, каналізаційно-водопровідної мережі:

- будівництво та реконструкція мереж водопостачання і спеціальних об’єктів;

- розширення та реконструкція очисних споруд, очищення стічних вод;

- встановлення внутрішньобудинкових лічильників холодної та гарячої води;

- реконструкція старих та будівництво нових каналізаційних колекторів та мереж.

A.1.3. Ефективне поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ):

- організація розподільного збору ТПВ;

- облаштування під’їзних шляхів до контейнерних майданчиків;

- будівництво сміттєпереробного комплексу з технологією сортування відповідних відходів та утилізацією шкідливих газів;

- належне утримання та рекультивація полігону ТПВ.

A.1.4. Зростання рівня комфорту пересування для маломобільних груп населення:

- облаштування пандусів-з’їздів на пішохідних переходах, комунальних закладах та житлових будинках;

- облаштування відповідних елементів благоустрою з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

 

Стратегічна ціль A.2. Енергоефективність.

Операційні цілі й завдання:

A.2.1. Ефективне функціонування системи енергоаудиту:

- проведення комплексного енергоаудиту закладів бюджетної сфери та житлового фонду;

- встановлення відповідних приладів обліку споживання енергоресурсів в закладах бюджетної сфери та житлового фонду;

- оцінка потенціалу громади щодо можливості облаштування споруд та засобів отримання альтернативних видів енергії.

A.2.2. Реконструкція котелень:

- перехід на альтернативні джерела теплопостачання;

- модернізація обладнання котелень;

- комплексне облаштування індивідуальних теплових пунктів.

A.2.3. Забезпечення комплексної термомодернізації:

- термомодернізація закладів бюджетної сфери та житлового фонду з використанням сучасних технологій енергоефективних систем, в тому числі на умовах співфінансування;

- заміна і реконструкція мереж та об’єктів теплопостачання;

- проведення широкої просвітницької кампанії щодо зменшення споживання енергоресурсів.

А 2.4. Забезпечення енергоефективного вуличного освітлення:

- заміна й встановлення енергоефективних елементів вуличного освітлення;

- розширення мережі вуличного освітлення.

 

Стратегічна ціль A.3. Забезпечення екологічної та цивільної безпеки.

Операційні цілі й завдання:

А.3.1. Підтримання в належному екологічному стані навколишнього середовища:

- збереження лідируючих позицій як  найбільш екологічного міста з найчистішим повітрям в Україні;

- мінімізація та запобігання викидів шкідливих речовин в атмосферу, у т. ч. вуглекислого газу;

- утримання в належному стані зелених зон та насаджень, озеленення громади;

- запобігання забрудненню та очищення водойм громади, зокрема Тернопільського ставу.

А.3.2. Забезпечення високого рівня безпеки й правопорядку:

- облаштування роботи «Ситуаційного центру» із забезпеченням багатофункціонального моніторингу ситуації у громаді;

- впровадження єдиної платформи онлайн-бюро знахідок;

- розширення мережі камер відеонагляду та їх функціональності.

 

Стратегічна ціль A.4. Розвиток транспортної інфраструктури.

Операційні цілі й завдання:

A.4.1. Ефективне функціонування транспортної моделі та єдиної транспортної компанії:

- ефективна організація дорожнього руху відповідно до поточної ситуації в громаді та потреб мешканців;

- розширення парку комунального громадського транспорту, в т.ч. з врахуванням потреб маломобільних груп населення;

- впровадження гнучкої системи оплати проїзду у громадському транспорті.

A.4.2. Підвищення рівня безпеки та комфорту на дорогах:

- розширення мережі місць паркування транспортних засобів (в т.ч. багаторівневих парковок) та зарядних станцій для електромобілів, автоматизація оплати за послуги;

- оновлення світлофорних об’єктів, їх озвучення для людей з вадами зору;

- облаштування безпекових елементів на дорогах (острівців безпеки, переходів, кілець, кишень, розумної розмітки, «лежачих поліцейських» тощо);

- розширення мережі зупинок, оснащення їх елементами «розумної зупинки».

A.4.3. Розвиток велоінфраструктури:

- створення широкої веломережі та системи основних веломаршрутів;

- облаштуванням об’єктів велосипедної інфраструктури та розширення мережі велосипедних парковок, велохабів тощо;

- створення мережі прокатних пунктів велосипедів.

 

Стратегічна ціль A.5. Забезпечення ефективної розбудови громади.

Операційні цілі й завдання:

A.5.1. Прозоре та раціональне коригування містобудівної документації:

- розроблення та затвердження схеми планування території громади;

- розроблення (коригування, оновлення) та затвердження генеральних планів, планів зонування та детальних планів території населених пунктів громади;

- розроблення та затвердження комплексної схеми розташування тимчасових споруд;

 - створення картографо-геодезичної основи території громади у графічних та цифрових форматах;

- впровадження геоінформаційної системи ведення містобудівного кадастру;

A.5.2. Створення та належне утримання рекреаційних зон, громадських просторів та архітектурних пам’яток:

- реконструкція та облаштування парків, скверів тощо;

- впорядкування міських пляжів та облаштування відпочинкової зони на території «Дальнього пляжу»;

- облаштування багатофункціональних відпочинкових зон та громадських просторів з різноманітними елементами благоустрою та дозвілля;

- реконструкція та реставрація історичних об’єктів, будівель та пам’яток архітектури, їх благоустрій та освітлення.

A.5.3. Забезпечення раціонального та принадливого розміщення зовнішньої реклами:

- актуалізація та інформатизація інтерактивної карти місць розташування рекламних засобів;

- моніторинг належної кількості місць розташування рекламних засобів;

- забезпечення належного вигляду рекламних конструкцій та елементів і благоустрою місць розташування рекламних засобів.

 

Стратегічна ціль 6. Запровадження сучасної системи управління громадою на основі концепції «Smart City».

Операційні цілі й завдання:

А.6.1. Реалізація концепції розвитку е-урядування та впровадження смарт-технологій:

 - оновлення системи електронного документообігу у виконавчих органах ради та установах громади;

- вдосконалення діючих та розроблення й забезпечення функціональності нових баз, реєстрів, порталів даних та послуг (відкриті дані, бюджет громади, геоінформаційна система, е-петиції, е-обговорення, е-консультації, е-архів, е-освіта, е-медицина, е-безпека, е-робота, е-ЖКГ тощо);

- переведення послуг в онлайн формат;

- створення «Персонального кабінету жителя», «Контакт-центру Тернопільської міської ради» та мобільного додатку для сповіщення жителів громади.

A.6.2. Розширення та вдосконалення сервісів й послуг ЦНАП:

- оновлення програмного забезпечення та сайту ЦНАП;

- створення мобільного інформування про надані послуги;

- забезпечення онлайн-консультацій щодо надання послуг;

- створення мобільного офісу ЦНАП для надання виїзних адміністративних послуг.

А.6.3. Забезпечення належного рівня кваліфікації та надання послуг працівниками:

- проведення навчань та підвищення кваліфікації посадових осіб виконавчих органів ради;

- проведення внутрішніх аудитів у виконавчих органах ради;

- оптимізація та актуалізація документації системи управління якістю виконавчих органів ради.

А.6.4. Розширення функціональності «Соціальної картки тернополянина» («Файної картки»):

- інтеграція «Соціальної картки тернополянина» («Файної картки») у систему надання е-послуг;

- розширення сфер застосування «Соціальної картки тернополянина» («Файної картки»).

А.6.5. Підвищення ролі громадськості та активної молоді у житті громади:

- проходження практики й стажування студентів ВУЗів м. Тернополя у виконавчих органах ради;

- активна діяльність Молодіжної міської ради та співпраця з молоддю і громадськими організаціями;

- проведення конкурсів з визначення програм (проектів, заходів) громадських організацій та активної молоді («Громадський бюджет» тощо);

- відзначення та заохочення громадських організацій та активної молоді.

 

 

СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ B

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНА ЕКОНОМІКА ГРОМАДИ

 

Стратегічні цілі:

B.1. Розвиток пріоритетних сфер економіки.

B.2. Розвиток інвестиційної та міжнародної діяльності громади.

 

Стратегічна ціль B.1. Розвиток пріоритетних сфер економіки.

Операційні цілі й завдання:

B.1.1. Модернізація базових і створення нових виробництв та інноваційних видів діяльності:

- модернізація та створення нових об’єктів виробничого призначення, впровадження у виробництво нових видів продукції та технологій;

- налагодження ефективного функціонування індустріального парку «Тернопіль»;

- участь у реконструкції та введенні в експлуатацію аеропорту «Тернопіль»; 

- сприяння розвитку та реалізація спільних проектів з ІТ-компаніями громади;

- сприяння у визначенні можливостей започаткування несільськогосподарського бізнесу у населених пунктах громади;

- підтримка розвитку сільськогосподарської кооперації.

B.1.2. Розвиток сфери гостинності та туризму:

- формування іміджу Тернопільської громади, як регіону відкритого та привабливого для туристів;

- забезпечення ефективної інформаційної підтримки туристичної галузі, у т.ч. широкої інформаційної присутності Тернополя у мережі Інтернет та покращення інформаційного обслуговування мешканців і гостей;

- розроблення та постійне оновлення туристичного сайту;

- розширення співпраці з спеціалізованими навчальними закладами з метою підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері туризму;

- створення музею міста Тернополя на базі Тернопільського замку;

- створення актуальної та масштабне поширення рекламної та сувенірної туристичної продукції;

- розширення мережі та елементів туристичної інфраструктури громади та відповідного ознакування;

- створення та ефективне функціонування туристичного кластеру;

- розвиток «зеленого туризму» з використанням потенціалу сільських місцевостей;

- участь та організація національних і міжнародних туристичних форумів, виставок, ярмарок, конференцій, фестивалів тощо;

- створення мобільного туристичного додатку, його регулярне наповнення та розширення функціональності.

B.1.3. Розвиток малого та середнього підприємництва:

- залучення суб’єктів підприємницької діяльності до участі в національних та міжнародних ділових зустрічах, переговорах, конференціях, семінарах, форумах ділового партнерства тощо;

- створення онлайн-сервісів з метою оперативного надання інформаційної, консультаційної та іншої підтримки;

- диверсифікація дрібнотоварного сільськогосподарського виробництва, зокрема в домогосподарствах сіл громади;

- забезпечення фінансово-кредитної підтримки суб’єктів МСП.

 

Стратегічна ціль B.2. Розвиток інвестиційної та міжнародної діяльності громади.

Операційні цілі й завдання:

B.2.1. Підвищення інвестиційної привабливості громади:

- щорічне оновлення інвестиційного паспорту та рейтингів громади;

- пошук та проведення конкурсів з вибору інвестора для реалізації відповідних інвестиційних проектів;

- реалізація спільних проектів та заходів з «Агенцією регіонального розвитку в Тернопільській області» та іншими спеціалізованими профільними установами;

- презентація потенціалу та можливостей інвестиційного сектору громади на відповідних заходах.

B.2.2. Розвиток міжнародного співробітництва:

- розширення контактів та здійснення співпраці у різних сферах життєдіяльності громади з органами місцевого самоврядування партнерських міст, дипломатичними та консульськими установами іноземних держав в Україні та України в іноземних державах, національними та іноземними установами й організаціями;

- співробітництво з міжнародними фінансовими та грантовими організаціями, подання заявок на участь у відповідних конкурсах.

 

СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ C

ГРОМАДА З ЯКІСНОЮ СОЦІАЛЬНОЮ СФЕРОЮ, РІЗНОФОРМАТНИМ КУЛЬТУРНИМ ТА СПОРТИВНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ

Стратегічні цілі:

С.1. Досягнення високого рівня надання медичної допомоги.

С.2. Надання якісної та новітньої освіти.

C.3. Ефективний соціальний захист населення.

С.4. Різноформатне культурне середовище.

С.5. Розвиток фізичної культури та спорту.

 

Стратегічна ціль C.1. Досягнення високого рівня надання медичної допомоги.

Операційні цілі й завдання:

С.1.1. Створення єдиного електронного простору, впровадження єдиного медичного документообігу:

- підключення всіх закладів охорони здоров’я громади до єдиного електронного медичного документообігу;

- запровадження єдиної електронної черги у всіх закладах охорони здоров’я громади;

- облаштування робочих місць в лікувальних закладах громади з доступом до бази даних пацієнтів;

- створення електронних карток пацієнтів.

С.1.2. Підвищення якості надання медичної допомоги жителям громади:

- покращення забезпечення закладів охорони здоров’я лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

- оптимізація та створення нових структурних підрозділів у медичних закладах громади;

- запровадження системного контролю та оцінки якості надання медичних послуг;

- забезпечення виконання соціальних гарантій пільговим категоріям громадян;

- запровадження й ефективне функціонування паліативної допомоги.

С.1.3. Модернізація закладів охорони здоров’я:

- забезпечення закладів охорони здоров’я громади необхідним обладнанням для проведення ефективної діагностики та моніторингу стану здоров’я пацієнтів;

- розширення державно-приватного партнерства та запровадження інвестицій в сфері охорони здоров’я.

- реконструкція і капітальний ремонт існуючих та будівництво нових закладів охорони здоров’я;

- будівництво і ремонт пандусів та ліфтів в закладах охорони здоров’я для маломобільних груп населення.

 

Стратегічна ціль C.2. Надання якісної та новітньої освіти.

Операційні цілі й завдання:

C.2.1. Запровадження безперервного професійного розвитку та підвищення кваліфікації педагогічних працівників:

- запровадження Концепції організації і проведення підвищення кваліфікації педагогів Тернопільським комунальним методичним центром науково-освітніх інновацій та моніторингу;

- отримання ліцензії МОН України на надання освітніх послуг для педагогів громади щодо підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників та керівників закладів освіти (галузі знань 01 Педагогічна освіта);

- розробка веб-ресурсу info.osvita.te.ua з метою вільного вибору педагогами навчальних курсів і спецкурсів;

- відкриття навчальних лабораторій для педагогів громади.

C.2.2. Створення в навчальних закладах належних умов для учнів з особливими потребами:

- удосконалення діяльності ІРЦ (інклюзивно-ресурсного центру);

- модернізація спеціальних місць в класних кімнатах для комфортного навчання учнів з особливими потребами;

- запровадження системи дистанційного навчання для учнів з особливими потребами.

C.2.3. Модернізація освітнього простору навчальних закладів та розширення мережі закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти:

- облаштування закладів дошкільної освіти нового типу;

- відкриття навчальних закладів різної форми власності;

- облаштування спортивних, ігрових майданчиків у навчальних закладах;

- оновлення сюжетно-рольових зон у закладах дошкільної освіти, створення нових гуртків, секцій тощо.

C.2.4. Реалізація спільних міжнародних проектів для учнів та педагогів:

- розробка проектів щодо співпраці з іноземними містами-партнерами та навчальними закладами громади з метою впровадження інновацій в освітній простір;

- проведення навчання і стажування учнів, студентів, вчителів, викладачів за кордоном, налагодження контактів в даній сфері.

C.2.5. Організація диференційованого профільного навчання та проведення профорієнтаційної роботи серед молоді громади:

- запроваджено вивчення профільних предметів та курсів за вибором з метою подальшого вибору майбутньої професії;

- проведення спільно з міським центром зайнятості регулярних профорієнтаційних зустрічей з учнями старших класів;

- відвідування учнями старших класів підприємств, організацій, державних установ громади, що зацікавлені у наборі працівників відповідних професій;

- щорічне проведення заходу «Ярмарок вакансій».

 

Стратегічна ціль С.3. Ефективний соціальний захист населення.

Операційні цілі й завдання:

С.3.1. Багатостороння підтримка соціально вразливих верств населення:

- професійна та трудова реабілітація соціально вразливих верств населення;

- сприяння у працевлаштуванні соціально вразливих верств населення;

- залучення соціально вразливих верств населення до фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації;

- реалізація проектів різносторонньої допомоги соціально вразливим верствам населення  («Соціальне таксі» тощо).

С.3.2. Забезпечення комплексної соціальної підтримки учасникам АТО (ООС), членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих):

- надання медичної, юридичної, соціально-педагогічної та інших видів соціальної допомоги;

- організація виконання робіт з рекультивації земель для учасників АТО (ООС).

 

Стратегічна ціль С.4. Різноформатне культурне середовище.

Операційні цілі й завдання:

С.4.1. Розвиток та популяризація вітчизняної культурної спадщини:

- організація національно-патріотичного виховання дітей та молоді;

- популяризація вітчизняної кінематографічної, музичної, літературної та іншої творчості, проведення відповідних заходів та презентацій;

- сприяння діяльності дитячо-юнацького пластового руху;

- проведення культурно-масових заходів з нагоди відзначення та вшанування пам’ятних дат.

С.4.2. Всебічний розвиток сфери культури та організація якісних фестивальних подій:

- оновлення матеріально-технічної бази закладів культури та створення багатофункціональних культурних просторів;

- проведення широкого кола актуальних та якісних культурних заходів, фестивалів, виставок, ярмарок тощо національного та міжнародного значення;

- відзначення й заохочення найкращих діячів культури, творчих колективів і молодих талантів.

 

Стратегічна ціль C.5. Розвиток фізичної культури та спорту.

Операційні цілі й завдання:

C.5.1. Створення нових об’єктів та модернізація спортивної інфраструктури:

- створення сучасних багатофункціональних навчально-тренувальних, спортивних та оздоровчих комплексів (у т.ч. водної арени «Тернопіль», «Палацу спорту» тощо);

- оновлення матеріально-технічної бази закладів фізичної культури і спорту;

- підвищення ефективності роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, створення нових спортивних груп та секцій.

C.5.2. Проведення широкого кола спортивних заходів та їх популяризація:

- проведення національних та міжнародних спортивних заходів;

- популяризація здорового способу життя;

- організація спортивно-оздоровчих таборів;

- організаційна та фінансова підтримка розвитку й участі спортсменів громади у різноманітних спортивних турнірах, їх відзначення і заохочення.

 

 

РОЗДІЛ 4

УЗГОДЖЕНІСТЬ ІЗ ДЕРЖАВНОЮ СТРАТЕГІЄЮ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ НА ПЕРІОД ДО 2020 РОКУ

 

Узгодженість Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року із

Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2020 року

Стратегічні напрями Стратегічного плану розвитку Тернопільської МТГ

Цілі Державної стратегії регіонального розвитку

Підвищення

конкурентоспроможності

регіонів

Територіальна

соціально-економічна

інтеграція

Ефективне

державне

управління у

сфері регіонального

розвитку

Висока якість

життя мешканців громади

 

l

l

Конкурентоспроможна економіка громади

l

l

l

Громада з якісною соціальною сферою, різноформатним культурним та спортивним середовищем

 

l

l

 

 

РОЗДІЛ 5

КООРДИНАЦІЯ ДІЙ З ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУ РОЗВИТКУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ДО 2029 РОКУ

Операційна ціль

Відповідальний орган

Джерела

фінансування

Очікувані результати

СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ A

ВИСОКА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ

Стратегічна ціль А.1. Модернізація житлово-комунальної інфраструктури

A.1.1. Модернізація об’єктів вулично-дорожньої мережі, житлового фонду, прибудинкових територій, благоустрою

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Державний бюджет, міський бюджет

Покращено доступність та якість пішохідних зон і доріг, збільшилася їх пропускна спроможність.

Підвищено якість та безпечність

проживання й пересування громадян.

Активно створюються та функціонують ОСББ.

Знижено рівень аварійності на дорогах.

А.1.2. Реконструкція та модернізація системи водопостачання, каналізаційно-водопровідної мережі

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Знижено рівень зношеності мережі та аварійних ситуацій.

Покращено систему обліку та якості надання послуг.

Зменшено підтоплення вулиць та територій при паводкових опадах.

A.1.3. Ефективне поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ)

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Збудовано сміттєпереробний комплекс.

Ефективно організовано роздільний збір ТПВ та розташування контейнерних майданчиків.

A.1.4. Зростання рівня комфорту пересування для маломобільних груп населення

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет

Облаштовано мережу пандусів на усіх необхідних об’єктах, а також розташовано інші елементи благоустрою для маломобільних груп населення.

Стратегічна ціль A.2. Енергоефективність

А.2.1. Ефективне функціонування системи енергоаудиту

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, ОСББ

Міський бюджет, інвестиційні кошти, співфінансування

Проведено комплексний енергоаудит усіх об’єктів бюджетної сфери та житлового фонду.

Налагоджено систему ефективного обліку та коригування споживання енергоресурсів.

Запроваджено широке використання альтернативних видів енергії.

A.2.2. Реконструкція котелень

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Модернізовано обладнання котелень та переведено на альтернативні види теплопостачання.

Знижено рівень теплових втрат.

Комплексне облаштування індивідуальних теплових пунктів.

A.2.3. Забезпечення комплексної термомодернізації

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, ОСББ

Міський бюджет, інвестиційні кошти, співфінансування

Знижено рівень споживання енергоресурсів.

Проведено термомодернізацію значної кількості об’єктів.

Знижено рівень втрат тепла та аварійних ситуацій.

А 2.4. Забезпечення енергоефективного вуличного освітлення

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, ОСББ

Міський бюджет, інвестиційні кошти, співфінансування

Відбувається систематична заміна й встановлення енергоефективних елементів вуличного освітлення.

Розширюється мережа вуличного освітлення.

Стратегічна ціль A.3. Забезпечення екологічної та цивільної безпеки

А.3.1. Підтримання в належному екологічному стані навколишнього середовища

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет

Позитивна динаміка кількості зелених насаджень та площі зелених зон.

Здійснюється комплексний моніторинг та утримання в належному стані зелених насаджень та зон.

Регулярно підтримується належний рівень екологічного стану міських водойм.

Підвищено рівень комфорту відпочинку громадян та заохочено до здорового способу життя.

Місто зберігає лідируючі позиції щодо чистоти повітря та рівня викидів шкідливих газів.

А.3.2. Забезпечення високого рівня безпеки й правопорядку

Управління муніципальної інспекції

Міський бюджет

Облаштовано багатофункціональний «Ситуаційний центр».

Створено розгалужену мережу функціональних відеокамер.

Створено єдину платформу онлайн-бюро знахідок.

Стратегічна ціль A.4. Розвиток транспортної інфраструктури

A.4.1. Ефективне функціонування транспортної моделі та єдиної транспортної компанії

Управління транспорту, комунікацій та зв’язку

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Забезпечено високий та сучасний рівень комфортності курсування громадського транспорту, а також здійснено оновлення його рухомого складу, зокрема з врахуванням потреб маломобільних груп населення.

Збільшено рівень транспортної доступності сіл громади.

Знижено кількість ДТП та заторів на дорогах.

Забезпечено гнучку систему оплати проїзду.

A.4.2. Підвищення рівня безпеки та комфорту на дорогах

Управління транспорту, комунікацій та зв’язку, управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Створено необхідну кількість та розвинену мережу паркувальних місць.

Розширено мережу безпекових елементів на догах, світлофорів та мережу зупинок.

Створено мережу зарядних станцій для електромобілів.

A.4.3. Розвиток велоінфраструктури

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Міський бюджет

Створено розгалужену веломережу та мережу прокатних пунктів велосипедів.

Облаштовано широкий комплекс елементів велотраспортної інфраструктури.

Стратегічна ціль A.5. Забезпечення ефективної розбудови громади

A.5.1. Прозоре та раціональне коригування містобудівної документації

Управління містобудування, архітектури та кадастру

Міський бюджет

Розроблено та затверджено схему планування території громади.

Розроблено та затверджено комплексну схему розташування тимчасових споруд.

 Створено картографо-геодезичну основу території громади у графічних та цифрових форматах.

Впроваджено геоінформаційну систему ведення містобудівного кадастру.

А.5.2. Створення та належне утримання рекреаційних зон, громадських просторів та архітектурних пам’яток

Управління містобудування, архітектури та кадастру, управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, управління культури і мистецтв

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Облаштовано нові парки, сквери тощо.

Облаштовано відпочинкову зону на території «Дальнього пляжу».

Облаштувано нові багатофункціональні відпочинкові зони та громадські простори для людей різного віку і статусу.

Підвищено рівень комфорту відпочинку громадян та заохочено до здорового способу життя та культурного дозвілля.

Реставровано та реконструйовано архітектурні пам’ятки, забезпечено їх благоустрій та освітлення.

A.5.3. Забезпечення раціонального та принадливого розміщення зовнішньої реклами

Управління стратегічного розвитку міста, управління містобудування, архітектури та кадастру

Міський бюджет

Знижено рівень насиченості рекламними конструкціями.

Забезпечено належний та принадливий вигляд рекламних конструкцій та елементів.

Стратегічна ціль 6. Запровадження сучасної системи управління громадою на основі концепції «Smart City»

А.6.1. Реалізація концепції розвитку е-урядування та впровадження смарт-технологій

Виконавчі органи ради

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Вдосконалено діючі та розроблено нові бази, реєстри, портали даних та послуг.

Переведено послуги в онлайн формат.

Створено «Персональний кабінет жителя», «Контакт-центр Тернопільської міської ради» та мобільний додаток для сповіщення жителів громади.

A.6.2. Розширення та вдосконалення сервісів й послуг ЦНАП

ЦНАП

Міський бюджет

Оновлено програмне забезпечення та сайт ЦНАП.

Створено мобільне інформування про надані послуги.

Забезпечено онлайн-консультації щодо надання послуг.

Створено мобільний офіс ЦНАП для надання виїзних адміністративних послуг.

А.6.3. Забезпечення належного рівня кваліфікації та надання послуг посадовими особами

Виконавчі органи ради, старости сіл громади

Міський бюджет

Проводяться регулярні навчання та підвищення кваліфікації посадових осіб.

Проводяться щорічні внутрішні аудити.

Регулярна оптимізація та актуалізація документації системи управління якістю.

А.6.4. Розширення функціональності «Соціальної картки тернополянина» («Файної картки»)

ТОВ «Системний зв’язок»

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Інтегровано «Соціальну картку тернополянина» («Файну картку») у систему надання е-послуг.

Розширюється сфера застосування «Соціальної картки тернополянина» («Файної картки»).

А.6.5. Підвищення ролі громадськості та активної молоді у житті громади

Виконавчі органи ради, молодіжна міська рада

Міський бюджет

Регулярне проходження практики й стажування студентів ВУЗів м. Тернополя у виконавчих органах ради.

Реалізовуються багатосторонні проекти та заходи Молодіжної міської ради, молоді і громадських організацій.

Щороку проводяться конкурси з визначення програм (проектів, заходів) громадських організацій та активної молоді («Громадський бюджет» тощо), зростає їх кількість та фінансування.

Щорічне відзначення та заохочення громадських організацій та активної молоді.

СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ B

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНА ЕКОНОМІКА ГРОМАДИ

Стратегічна ціль B.1. Розвиток пріоритетних сфер економіки

B.1.1. Модернізація базових і створення нових виробництв та інноваційних видів діяльності

Управління економіки, промисловості та праці, виконавчі органи ради

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Позитивна динаміка відповідних індикаторів соціально-економічного розвитку громади.

Модернізуються та створюються нові об’єкти виробничого призначення, впроваджуються у виробництво нові види продукції та технологій.

Введено в експлуатацію індустріальний парку «Тернопіль».

Забезпечено участь у реконструкції та впровадженні в експлуатацію аеропорту «Тернопіль». 

Налагоджено тісну співпрацю та реалізацію спільних проектів з ІТ-компаніями громади.

Започатковано масштабну підприємницьку діяльність в сфері несільськогосподарського бізнесу, зокрема в селах громади.

Налагоджено ефективну діяльність та ділові контакти в сфері сільськогосподарської кооперації.

B.1.2. Розвиток сфери гостинності та туризму

Управління стратегічного розвитку міста, виконавчі органи ради

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Позитивна динаміка кількості внутрішніх та зовнішніх туристів.

Створюються нові елементи туристичної мережі та інфраструктури громади і відповідного ознакування.

Забезпечено ефективну інформаційну підтримку туристичної галузі, у т.ч. широку інформаційну присутність Тернополя у мережі Інтернет та покращено інформаційне обслуговування мешканців і гостей.

Успішно розвивається «зелений туризм» з використанням потенціалу сільських місцевостей.

Регулярна участь та організація національних і міжнародних туристичних форумів, виставок, ярмарок, конференцій, фестивалів тощо.

Створено мобільний туристичний додаток із значними функціональними можливостями.

Створено та ефективно функціонує туристичний кластер.

Створено музей Тернополя на базі Тернопільського замку.

B.1.3. Розвиток малого та середнього підприємництва

Управління економіки, промисловості та праці

Міський бюджет

Позитивна динаміка відповідних індикаторів соціально-економічного та підприємницького розвитку громади.

Зростає кількість суб’єктів підприємницької діяльності в національних та міжнародних ділових зустрічах, переговорах, конференціях, семінарах, форумах ділового партнерства.

Створюються доступні та ефективні онлайн-сервіси підтримки підприємництва.

Налагоджено ефективний розвиток різностороннього дрібнотоварного сільськогосподарського виробництва, зокрема в домогосподарствах сіл громади.

Стратегічна ціль B.2. Розвиток інвестиційної та міжнародної діяльності громади

B.2.1. Підвищення інвестиційної привабливості громади

Управління стратегічного розвитку міста, управління економіки, промисловості та праці

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Позитивна динаміка індикаторів інвестиційного розвитку громади.

Покращуються відповідні рейтинги громади.

Позитивна динаміка залучення інвесторів для реалізації відповідних інвестиційних проектів.

Регулярна участь і презентація потенціалу та можливостей інвестиційного сектору громади на провідних виставкових заходах.

B.2.2. Розвиток міжнародного співробітництва

Управління стратегічного розвитку міста, управління економіки, промисловості та праці

Міський бюджет

Зростання кількості партнерських міст, напрямків, сфер співробітництва та організації різносторонніх заходів.

Зростання кількості успішних грантових заявок та реалізації відповідних проектів.

СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ C

ГРОМАДА З ЯКІСНОЮ СОЦІАЛЬНОЮ СФЕРОЮ, РІЗНОФОРМАТНИМ КУЛЬТУРНИМ ТА СПОРТИВНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ

Стратегічна ціль C.1. Досягнення високого рівня надання медичної допомоги

С.1.1. Створення єдиного електронного простору, впровадження єдиного медичного документообігу

Відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення

Міський бюджет

Підключено усі заклади охорони здоров’я громади до єдиного електронного медичного документообігу.

Запроваджено єдину електронну чергу у всіх закладах охорони здоров’я громади.

Облаштувано робочі місця в лікувальних закладах громади з доступом до бази даних пацієнтів.

Створено електронні картки пацієнтів.

С.1.2. Підвищення якості надання медичної допомоги жителям громади

Відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення

Міський бюджет

В повному обсязі забезпечено заклади охорони здоров’я лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Оптимізовано та створено нові структурні підрозділи в медичних закладах громади.

Запроваджено системний контроль та оцінку якості надання медичних послуг.

Забезпечено повне виконання соціальних гарантій пільговим категоріям громадян.

Запроваджено й ефективно функціонує паліативна допомога.

С.1.3. Модернізація закладів охорони здоров’я

Відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення

Міський бюджет

Забезпечено заклади охорони здоров’я громади в повному обсязі сучасним обладнанням.

Реалізовуються проекти у формі державно-приватного партнерства та за кошти інвесторів у сфері охорони здоров’я.

Реконструйовано і відремонтовано існуючі та збудовано нові заклади охорони здоров’я.

Облаштовано та відремонтовано усі пандуси та ліфти в закладах охорони здоров’я для маломобільних груп населення.

Стратегічна ціль C.2. Надання якісної та новітньої освіти

C.2.1. Запровадження безперервного професійного розвитку та підвищення кваліфікації педагогічних працівників

Управління освіти і науки

Міський бюджет

Запроваджено Концепцію організації і проведення підвищення кваліфікації педагогів Тернопільським комунальним методичним центром науково-освітніх інновацій та моніторингу.

Отримано ліцензію МОН України на надання освітніх послуг для педагогів громади щодо підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників та керівників закладів освіти (галузі знань 01 Педагогічна освіта).

Розроблено веб-ресурс info.osvita.te.ua.

Відкрито навчальні лабораторій для педагогів громади.

C.2.2. Створення в навчальних закладах належних умов для учнів з особливими потребами

Управління освіти і науки

Міський бюджет

Розширюється функціонал ІРЦ (інклюзивно-ресурсний центр).

Модернізовано спеціальні місця в класних кімнатах для комфортного навчання учнів з особливими потребами.

Запроваджено систему дистанційного навчання для учнів з особливими потребами.

C.2.3. Модернізація освітнього простору навчальних закладів та розширення мережі закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти

Управління освіти і науки

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Облаштовуються заклади дошкільної освіти нового типу.

Відкриваються навчальні заклади різної форми власності.

Облаштовуються спортивні, ігрові майданчики в навчальних закладах.

Оновлюються сюжетно-рольові зони у закладах дошкільної освіти, створюються нові гуртки, секції тощо.

C.2.4. Реалізація спільних міжнародних проектів для учнів та педагогів

Управління освіти і науки

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Розробляються й реалізовуються проекти щодо співпраці з іноземними містами-партнерами та навчальними закладами громади з метою впровадження інновацій в освітній простір.

Проводиться регулярне навчання і стажування учнів, студентів, вчителів, викладачів за кордоном.

C.2.5. Організація диференційованого профільного навчання та проведення профорієнтаційної роботи серед молоді громади

Управління освіти і науки

Міський бюджет

Запроваджено вивчення профільних предметів та курсів за вибором.

Проводяться спільно з міським центром зайнятості регулярні профорієнтаційні зустрічі з учнями старших класів.

Проводяться регулярні відвідування учнями старших класів підприємств, організацій, державних установ громади, що зацікавлені у наборі працівників відповідних професій.

Щороку проводиться захід «Ярмарок вакансій».

Стратегічна ціль С.3. Ефективний соціальний захист населення

С.3.1. Багатостороння підтримка соціально вразливих верств населення

Управління соціальної політики, виконавчі органи ради

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Регулярно проводяться курси професійної та трудової реабілітації соціально вразливих верств населення.

 Зростає чисельність працевлаштованих осіб з соціально вразливих верств населення.

Регулярно проводяться заходи із залученням соціально вразливих верств населення до фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації.

Реалізовуються проекти різносторонньої допомоги особам соціально вразливим верствам населення («Соціальне таксі» тощо).

С.3.2. Забезпечення комплексної соціальної підтримки учасникам АТО (ООС), членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих)

Виконавчі органи ради

Міський бюджет

Регулярно надається медична, юридична, соціально-педагогічна та інша допомога.

Виконуються роботи з рекультивації земель для учасників АТО (ООС).

 

Стратегічна ціль С.4. Різноформатне культурне середовище

С.4.1. Розвиток та популяризація вітчизняної культурної спадщини

Управління культури і мистецтв, управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту

Міський бюджет

Організовуються численні масові заходи щодо національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Проводяться заходи щодо популяризації вітчизняної кінематографічної, музичної, літературної та іншої творчості.

Організовано ефективну підтримку розвитку дитячо-юнацького пластового руху.

Регулярно проводяться культурно-масові заходи з нагоди відзначення та вшанування пам’ятних дат.

С.4.2. Всебічний розвиток сфери культури та організація якісних фестивальних подій

Управління культури і мистецтв, виконавчі органи ради

Міський бюджет

Регулярно оновлюється матеріально-технічна база закладів культури та створюються нові багатофункціональні культурні простори.

Регулярно проводяться численні актуальні та якісні культурні заходи, фестивалі, виставки, ярмарки тощо національного та міжнародного значення.

Регулярно відзначаються й заохочуються найкращі діячі культури, творчі колективи і молоді таланти.

Стратегічна ціль C.5. Розвиток фізичної культури та спорту

C.5.1. Створення нових об’єктів та модернізація спортивної інфраструктури

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту

Міський бюджет, інвестиційні кошти

Створено сучасні багатофункціональні навчально-тренувальні, спортивні та оздоровчі комплекси.

Регулярно оновлюється матеріально-технічна база закладів фізичної культури і спорту.

Зростає популярність та відвідуваність дитячо-юнацьких спортивних шкіл, створюються нові спортивні групи та секції.

C.5.2. Проведення широкого кола спортивних заходів та їх популяризація

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту

Міський бюджет

Зростає кількість проведених національних та міжнародних спортивних заходів.

Регулярно проводяться заходи щодо популяризації здорового способу життя.

Організовано ефективну діяльність спортивно-оздоровчих таборів.

Надається всебічна підтримка розвитку й участі спортсменів громади у різноманітних спортивних турнірах, проводиться їх відзначення й заохочення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 6

ПРОГРАМНЕ ТА ПРОЕКТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУ РОЗВИТКУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ДО 2029 РОКУ

 

Перелік галузевих програм, які передбачають конкретні профільні заходи й відповідні проекти розвитку та будуть діяти в 2019 році і наступних роках

Назва програми

 
 
 

1

Програма «Питна вода» міста Тернополя на 2008-2020 роки»

 

2

Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки

 

3

Програма реформування та розвитку житлового-комунального господарства  Тернопільської міської територіальної громади на 2019-2020 роки

 

4

Програма модернізації (технічного розвитку) систем централізованого теплого та гарячого водопостачання м. Тернополя на 2016-2020 роки

 

5

Програми розвитку велосипедної інфраструктури міста на 2016-2020 роки

 

6

Комплексна Програма розвитку водосховища «Тернопільський став» на 2017-2019 роки 

 

7

Програма розвитку освіти на 2017-2019 роки

 

8

Програма підтримки сім’ї та молоді Тернопільської міської територіальної громади  на 2016-2019 роки 

 

9

Програма розвитку фізичної культури і спорту Тернопільської міської територіальної громади  на 2017-2020 роки

 

10

Програма розвитку пластового руху в Тернополі на 2017-2020 роки

 

11

Комплексна програма «Здоров’я громади» на 2019-2021 роки

 

12

Комплексна Програма розвитку культури і мистецтв  Тернопільської міської територіальної громади на 2016-2019 роки

 

13

Програма  підтримки книговидання місцевих авторів та забезпечення святкових і офіційних заходів на 2019-2021 роки

 

14

Програма збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки 

 

15

Програма розвитку парків на 2019-2021 роки

 

16

Програма запобігання соціальному сирітству, подолання дитячій безпритульності та бездоглядності на 2018-2021 роки

 

17

Програма «Турбота» на 2019-2021 роки

 

18

Програма підтримки та розвитку діяльності Тернопільської міської організації товариства Червоного Хреста на 2015-2019 роки

 

19

Програма розвитку пасажирського транспорту на 2018-2020 роки

 

20

Програма розвитку малого та середнього підприємництва на 2019-2020 роки

 

21

Програма мобілізації зусиль Тернопільської міської ради, Тернопільської об’єднаної податкової інспекції  по забезпеченню надходжень до міського бюджету на 2017-2019 роки  

 

22

Програма захисту населення і території  Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2019-2022 роки 

 

23

Програма попередження  надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної  і техногенної безпеки громади на 2017-2019 роки

 

24

Програма розвитку земельних  відносин Тернопільської міської територіальної громади на 2019-2022 роки

 

25

Програма Призову громадян міста Тернополя на строкову військову службу  на 2016-2019 роки

 

26

Програма забезпечення обороноздатності  військових формувань Тернопільського гарнізону та мобілізаційної  підготовки  Тернопільської міської територіальної громади на 2019 рік

 

27

Програма «Безпечна громада» на 2019-2020 роки

 

28

Програма розвитку міжнародного співробітництва і туризму Тернопільської міської територіальної громади на 2019-2021 роки

 

29

Програма оновлення, актуалізації містобудівної, топографо-геодезичної документації та впровадження  геоінформаційної  системи ведення  містобудівного кадастру на 2019-2021 роки

 

30

Програма будівництва (придбання) доступного житла у м. Тернополі на 2018-2020 роки 

 

31

Програма забезпечення виконання рішень суду щодо безспірного списання коштів з розпорядників бюджетних коштів міського бюджету м. Тернополя на 2017-2020 роки

 

32

Програма оснащення багатоквартирних  житлових будинків будинковими вузлами комерційного обліку теплової енергії та водопостачання на 2019-2021 роки

 

33

План місцевого економічного розвитку Тернопільської міської територіальної громади на 2020-2021роки

 

 

 

РОЗДІЛ 7

МОНІТОРИНГ, АНАЛІЗ ТА ЗВІТУВАННЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУ РОЗВИТКУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ДО 2029 РОКУ

 

Звітування про перебіг реалізації Стратегічного плану розвитку Тернопільської МТГ до 2029 року буде здійснюватися щороку, базуючись на аналізі показників та реалізації відповідних заходів. Моніторинг та аналіз здійснює управління стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради на основі як статистичних показників (див. «Система основних індикаторів оцінки ефективності впровадження Стратегічного плану розвитку Тернопільської МТГ до 2029 року»), так і згідно рівня виконання відповідних заходів та досягнення очікуваних результатів.

 

Система основних індикаторів оцінки ефективності впровадження Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року

 

1) Динаміка бюджету громади, млн. грн.

2) Динаміка діяльності громади у сфері міжнародного співробітництва.

3) Динаміка зовнішньоторговельного обороту, млн. дол. США.

4) Динаміка капітальних інвестицій, млн. грн.

5) Динаміка кількості різноформатних подій та заходів (фестивалів, ярмарків, конференцій тощо), од.

6) Динаміка кількості ОСББ у житловому фонді громади, од.

7) Динаміка коштів, витрачених на модернізацію житлово-комунального фонду, млн. грн.

8) Динаміка кількості партнерських міст громади з муніципалітетами Європи та світу, од.

9) Динаміка кількості туристів, тис. осіб

10) Динаміка кредитного рейтингу громади.

11) Динаміка обсягів реалізації промислової продукції підприємствами громади, млн. грн.

12) Динаміка обсягів роздрібного товарообороту громади, млн. грн.

13) Динаміка обсягів споживання природного газу у громаді, млн. м. куб.

14) Динаміка кількості комунального громадського транспорту, од.

15) Динаміка прямих іноземних інвестицій в громаді, млн. дол. США.

16) Динаміка рейтингу інвестиційної привабливості громади.

17) Динаміка туристичного збору, тис. грн.

18) Динаміка чисельності населення громади, тис. осіб на кінець року.

19) Динаміка кількості зареєстрованих безробітних в громаді, тис. осіб.

20) Місце громади у рейтингових оцінюваннях.

21) Динаміка середньомісячної заробітної плати в громаді, грн.

22) Динаміка кількості онлайн-сервісів та електронних ресурсів, од.

23) Динаміка кількості встановлених камер відеоспостереження, од.

24) Динаміка кількості об’єктів спортивної інфраструктури, од.

 

 

Міський голова                                                                            С.В. Надал

 

Доступно для завантаження (додається)