Стан ринку праці у Тернопільському районі (станом на 01 червня 2020 року)

Незайняті та безробітні громадяни. Протягом травня 2020 року у Тернопільський  міськрайонний  центр зайнятості в пошуках роботи звернулися 132 особи з числа проживаючих в Тернопільському районі. Чисельність незайнятого населення, що перебували на обліку протягом січня - травня 2020 року з урахуванням зареєстрованих на початок року склала 1170 осіб.

Станом на 01 червня 2020 року на обліку в центрі зайнятості перебували 714 незайнятих громадян, що проживають в Тернопільському районі, з них - статус безробітного мали 418 особи. Жінки складають 60,7 % від загальної чисельності безробітних. Відсоток молоді до 35 років серед безробітних - 35,4 %.

Працевлаштування. В результаті вжитих заходів активної політики зайнятості, за січень – травень 2020 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на вільні та новостворені робочі місця працевлаштовано 374 незайнятих громадян, з числа осіб, що проживають в Тернопільському районі.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» щодо організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру, у січні – травні 2020 року у роботах тимчасового характеру приймали участь 2 незайнятих громадян та 2 безробітних осіб у громадських роботах.

Професійне навчання. У січні – травні 2020 року 33 особи, що проживають в Тернопільському районі, проходили навчання та підвищення кваліфікації шляхом стажування на виробництві на замовлення роботодавців. З метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності громадян віком старше 45 років та посилення їх соціального захисту, фахівцями центру зайнятості видано ваучери для підвищення кваліфікації за напрямком «Медсестринство» для 9 осіб.

Вакантні посади та вільні робочі місця. Станом на 01 червня 2020 року від 32 підприємств, установ та організацій, які фактично здійснюють діяльність на території Тернопільського району наявна інформація про 63 вільних робочих місць та вакантних посад, у тому числі на посади службовців – 24 вакансії, на посади за робітничими професіями – 37 вакансій, на посади, які не потребують кваліфікації – 2 вакансії. Для працевлаштування осіб з інвалідністю наявні 7 вакансій.

Всього за січень - травень 2020 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості від 135 суб’єктів підприємницької діяльності отримав інформацію про наявність 555 вільних робочих місць та вакантних посад

Відповідно до ст. 47-1 ЗУ «Про зайнятість населення» роботодавцям виплачується допомога по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".  Станом на 01 червня 2020 року 171 роботодавець Тернопільської МТГ та Тернопільського району подали заяви до центру зайнятості на компенсацію допомоги по частковому безробіттю для найманих працівників. По 147 роботодавцях прийняті рішення щодо компенсації їм допомоги по частковому безробіттю для 918 працівників. Виплачено у травні 2020 р. допомоги по частковому безробіттю 2104,8 тис. грн.

Додаток (додається)