З першого жовтня Україна перейшла на видачу Е-листків непрацездатності

На сьогодні заклади охорони здоров’я сформували понад 1,8 млн. медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН). На їх основі сформовано понад 1 млн. 200 тис електронних листків непрацездатності, роботодавці передали до Фонду соціального страхування України на оплату понад 170 тис Е-листків непрацездатності.

В Тернопільське міське відділення управління виконавчої дирекції ФСС України в Тернопільській області надійшло до оплати 607 Е-листків непрацездатності (2 962 дні ТН) на суму 1 155,077 тис гривен.

МОЗ України затвердив наказ від 28.09.2021 року № 2086, яким доручає Національній службі здоров’я України забезпечити до 1 лютого 2022 року функціональні можливості електронної системи охорони здоров`я, які передбачають контроль при внесенні змін до медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Інформацію про сформований Е-листок непрацездатності своїх працівників роботодавці можуть отримати в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. При формуванні листка непрацездатності враховують інформацію про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу. Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Там можна побачити усі записи про тимчасову непрацездатність, які будуть зареєстровані в Електронному реєстрі в майбутньому.

Листок непрацездатності може мати такі статуси: «закритий», «готовий до оплати» (виданий), «помилково сформований», «недійсний», «оплачений». Він вважається виданим через сім днів після дати його закриття.

При виявленні технічної неточності або недостовірної інформації у медичному висновку, зміни до нього можуть бути внесені не пізніше сьомого дня з дати його формування. Період тимчасової непрацездатності в лікарняному листку може бути скорочено.

Паперові листки непрацездатності можуть видаватись до 1 лютого 2022 року в окремих випадках, передбачених наказом МОЗ № 2086 від 28.09.2021 року.

Застрахована особа, на підставі медичного висновку тимчасової непрацездатності і формування Е-ЛН в Електронному реєстрі застрахованих осіб, може переглянути відповідну інформацію в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду України.

 

Галина Кривокульська, завідувач сектору перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності Тернопільського міського відділення УВД ФССУ в Тернопільській області