Шанс легалізувати активи, приховані від оподаткування

Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що 21 липня 2021 року набрав чинності Закон від 15.06.2021 № 1539-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Даний документ визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Так, громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Одноразове добровільне декларування проводитиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачатиме сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області