На Тернопільщині боржники віддали бюджетам 40,4 млн грн податкового боргу

Упродовж першого півріччя 2020 року 525 юридичних осіб, які допустили податковий борг на початок року, скоротили його на 40,4 млн гривень. Зокрема, 362 суб’єкти господарювання виплатили 17,6 млн грн податкової заборгованості.

За рахунок погашення податкового боргу у січні-червні до зведеного бюджету надійшло 13,1 млн гривень. При цьому державний бюджет отримав 9,8 млн гривень.

До боржників застосовуються як застережні заходи (направлення податкової вимоги, самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі тощо).

Так, упродовж шести місяців 2020 року фахівці податкової служби області подали до суду 57 звернень щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів на суму податкового боргу 32,1 млн гривень. З врахуванням попередніх періодів, органи правосуддя задовольнили 27 таких звернень на суму 10,8 млн гривень. Щодо стягнення активів фізичних осіб через органи державної виконавчої служби, то до суду направлено 68 позовів на суму податкового боргу 8,3 млн гривень.

У січня-червні цього року до зведеного бюджету також надійшло 163,5 тис. грн від реалізації безхазяйного майна. Зокрема, держбюджет отримав 86,5 тис. грн, а місцеві –77 тис. гривень.

Варто також знати, що на офіційному вебпорталі ДПС України (https://tax.gov.ua/: Головна/Відкриті дані/Інформація) щомісячно оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням керівників таких суб’єктів господарювання, та сум податкового боргу в розрізі платежів та територіальних податкових органів (п. 35.4 ст. 35 Податкового кодексу). Також до послуг платників – електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

 

 

Сектор комунікацій

Головного управління ДПС у Тернопільській області