Парламент прийняв у першому читанні законопроєкт про онлайн реєстрацію місця проживання

За інформацією органів місцевого самоврядування, які надають послуги з реєстрації актів цивільного стану, реєстрація місця проживання є однією з найпоширеніших послуг. Наразі для реєстрації зміни місця проживання необхідно надати великий пакет докуметів, зокрема для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку, потрібно надати військовий квиток або посвідчення про приписку, а це потребує неодноразового відвідування військогово комісаріату.  Законопроєкт №5463 "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні", який був прийнятий у першому читанні 15 липня, має на меті вирішити проблемні питання реєстрації місця проживання, максимально перевівши її в онлайн формат.
Законопроєкт  передбачає:
  • максимальне спрощення та декларативну реєстрацію місця проживання, яка відбуватиметься в онлайн форматі;
  • інформація до військових комісаріатів надхоитиме від ДМС,  а значить - повністю зникає потреба відвідувати військкомати; 
  • скасування штампів в паспортах та славнозвісної паперової довідки-додатку до ID-картки;
  • ведення реєстрів територіальних громад в електронній формі та їх інтеграцію з Демографічним реєстром;
  • неможливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад;
  • обмін інформацією про місце проживання без залучення особи.
Також варто відмітити, що вводиться нове поняття "декларування" – повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання (перебування) з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади. Особа одночасно може мати виключно одне зареєстроване або одне задеклароване місце проживання (перебування) за виключенням випадків, встановлених абзацом другим частини першої цієї статті. Особа, місце проживання якої зареєстроване у житлі, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, може задекларувати місце свого проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання.
 
Декларування місця проживання (перебування) перебування особи не є підставою для:
1) підтвердження права на проживання у житлі (користування житлом);
2) вселення особи у житло або виселення з нього;
3) підтвердження факту проживання (не проживання) у житлі з метою його приватизації або набуття права на спадкування за законом на житло, в якому задеклароване місце проживання, або майно, що знаходиться за адресою задекларованого місця проживання;
4) підтвердження факту оренди (найму) житла чи іншого платного користування житлом;
5) встановлення або припинення будь-яких прав та обов'язків для інших осіб, які проживають у житлі.
Реєстрація місця проживання особи у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації, а також у службовому житлі, підтверджує право на проживання особи в цьому житлі.
Наразі на порталі Дія вже розміщено послугу "Зміна місця проживання", яка працює в тестовому режимі. Заповнивши заяву онлайн можна буде змінити місце проживання. Але варто звернути увагу на те, що: власник житла має підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна.
Мінцифри зазначає, що дані про нове місце проживання автоматично з'являтимуться в реєстрі, як і зняття з попереднього місця проживання. Послуга надаватиметься протягом доби.