Парламент ухвалив законопроєкт «Про управління відходами» в першому читанні

21 липня 2020 року під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України в першому читанні був схвалений законопроєкт №2207-1-д «Про управління відходами».

Нагадаємо, у грудні 2019 року при Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування була створена Робоча група з питань підготовки узгодженого законопроєкту «Про управління відходами», у склад якої увійшов аналітик АМУ з питань ЖКГ Олег Гарник. Комітет прийняв такі рішення щодо законопроєктів:
  • проєкт Закону «Про управління побутовими та іншими відходами» (№ 2207 від 03.10.2019 р.) відхилити.
  • проєкт Закону «Про управління відходами» (№2207-1 від 16.10.2019 р.) направити до Комітету з питань екологічної політики та природокористування для підготовки на повторне перше читання.
  • проєкт Закону «Про відходи» (№2207-2 від 17.10.2019 р.) відхилити.
13 травня 2020 року Парламент підтримав рішення профільного Комітету, законопроєкт №2207-1 був відправлений на повторну підготовку до першого читання, інші були відхилені. Під час підготовки до повторного читання цей законопроєкт був суттєво доопрацьований, наслідком чого стала реєстрація фактично нового законопроєкту «Про управління відходами» (реєстр. №2207-1-д від 04.06.2020 р.). 21 липня 2020 року його ухвалили в першому читанні, до другого ж читання законопроєкт буде готуватися за скороченою процедурою.
Проєкт Закону №2207-1-д є рамковим, але при цьому він встановлює систему поводження з муніципальними відходами, зокрема визначає порядок їх збирання, вивезення та оброблення. Він визначає також вимоги щодо впровадження роздільного збирання муніципальних відходів та їх рециклінгу, передбачає чіткі вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу. Окрім того, законопроєкт пропонує обов’язкове створення у територіальних громадах з чисельністю понад 150 тисяч мешканців такого суб’єкта у сфері поводження з відходами, як оператор муніципальної системи управління побутовими відходами, який буде забезпечувати функціонування муніципальної системи управління відходами. У менших за чисельністю громадах такий суб’єкт може створюватися на розсуд органів місцевого самоврядування.
Слід зазначити, що проєктом Закону в національне законодавство інтегруються основні норми європейського законодавства у сфері поводження з відходами, зокрема, запровадження ієрархії управління відходами та основні вимоги до розширеної відповідальності виробника. Також він передбачає створення і діяльність інформаційної системи управління відходами, що призведе до спрощення системи обліку та звітності, подання декларацій і здійснення дозвільних процедур у сфері управління відходами.
Асоціація міст України підтримує необхідність перезавантаження законодавства у сфері поводження з відходами і вітає ухвалення законопроєкту №2207-1-д в першому читанні. АМУ підготувала ряд пропозицій до законопроєкту, на врахуванні яких буде наполягати під час підготовки до другого читання.