Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Галицькі гвардійці приєднуються до #ЧЕРВОНАРУТА50CHALLENGE

Пісня «Червона рута» стала однією з найвідоміших українських пісень у всьому світі. Вона пізнавана вже не один десяток років і співають її багато поколінь українців. Цього року їй виповнюється 50 років. Виконавці з Вінниччини до цієї дати запустили флеш-моб, який триватиме до вересня.  Умови прості, потрібно зробити відео-запис пісні та викласти її у мережі з хештегом #Червонарута50challenge. Оркестр 2 Галицької бригади вже зробив це.

«Червону руту» написав відомий український композитор, поет та виконавець Володимир Івасюк, під час навчання у Чернівецькому медичному інституті, у 1970 році. За однією з версій, у 1969 році Володимир відвідав Етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка у селі Велеснів. Там він натрапив на фольклорні матеріали, які і використав для написання невмирущого хіта.

 Вже у вересні 1970-го року у прямому етері програми «Камертон доброго настрою» відбулась прем’єра пісні. Тоді виконавцями виступили сам автор та Олена Кузнецова. Пісня дала назву першому українському музичному фестивалю. «Червона рута» і у 1971 році увійшла до двадцятки кращих пісень радянського союзу.

Червона рута – це ще один невмирущий гімн українського народу. Її виконували і виконують відомі українські та закордонні співаки. Для українців ця пісня найвпізнаваніше звучить голосом Софії Ротару, Василя Зінкевича, Назарія Яремчука та самого автора. У свій час її виконував і Вахтанг Кікабідзе, Ґолем (Нью-Йорк), Плач Єремії.

Але Червона рута лунає в серці кожного українця. Ця пісня – це одне з багатьох, що єднає українців по всьому світу.

Аліна Новікова