Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Фахівці Фонду роз’яснюють зміни у пенсійному законодавстві під час «Днів відкритих дверей»

Спеціалісти сервісних центрів Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області приділяють значну увагу питанню інформування громадян щодо змін у пенсійному забезпеченні. З цією метою фахівці Фонду провели “Дні відкритих дверей” для жителів Тернополя та Лановецького і Підволочиського районів.

Організатори заходу розповіли присутнім про основні норми пенсійного законодавства, порядок призначення пенсійних виплат та вік виходу на пенсію. Особливу увагу приділили питанню офіційного працевлаштування та набуття страхового стажу. Адже, як зазначили фахівці Фонду право на призначення пенсії залежить від тривалості пенсійного стажу та величини легальної заробітної плати з якої сплачено єдиний соціальний внесок. Розповіли про  вимоги чинного законодавства до страхового стажу та наголосили, що у поточному році, щоб вийти на пенсію необхідно мати 27 років пенсійного стажу, а починаючи з 1 січня 2028 року для набуття права на пенсію у віці 60 років необхідно буде не менше 35 років пенсійного стажу. Також роз’яснили особливості пенсійного забезпечення фізичних осіб-підриємців, переваги оформлення електронного пенсійного посвідчення, можливість укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та ознайомили з переліком необхідних документів для призначення пенсії.

Також представники Фонду ознайомили учасників заходу із електронними новаціями Пенсійного фонду України, зокрема із мобільним додатком «Пенсійний фонд», який дає можливість з мобільних пристроїв кожній застрахованій особі самостійно перевірити зарахований пенсійний стаж та сплату роботодавцем за неї страхових внесків, а пенсіонерам дізнатися суму призначеної пенсії.

Начальник Головного управління                                            Ігор Москалик

13.01.2020