Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Бізнес Тернопільщини перерахував до дербюджету майже 745 млн грн податку на додану вартість

Понад 744,7 млн грн податку на додану вартість сплатили суб’єкти господарювання Тернопільщини до Державного бюджету України упродовж семи місяців цього року. Приріст платежу до січня-липня 2019 року склав 101,3 млн гривень. Цьогоріч сплата перевищила очікувані надходження на 19 млн гривень.

«Той факт, що зросла сплата ПДВ, свідчить про поступове економічне відновлення та ефективне адміністрування платежу. До того ж, застосовуючи Систему моніторингу оцінки ризиків, яка автоматично зупиняє реєстрацію ризикових податкових накладних, податківці можуть на початковому етапі виявляти та призупиняти сумнівні фінансові операції недобросовісних суб’єктів господарювання», – прокоментував начальник ГУ ДПС у Тернопільській області Іван Пунько.

Він також наголосив, що зупинка реєстрації податкових накладних не припиняє господарської діяльності суб’єкта підприємництва. Проте, платник зобов’язаний пояснити та документально підтвердити реальність здійснюваної господарської операції, що має ознаки ризиковості.

Податківець також нагадав, що Законом України від 16 січня 2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено деякі зміни щодо податку на додану вартість. Зокрема, продовжено граничний термін реєстрації окремих категорій зведених податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних з 15 до 20 числа місяця.

 

 

Сектор комунікацій

Головного управління ДПС у Тернопільській області