Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

АМУ провела третій вебінар щодо організації в громадах соціального захисту, соціального забезпечення та захисту прав дітей

22 листопада Асоціація міст України та Українська мережа за права дитини провела третій із серії загальнонаціональних вебінарів для органів місцевого самоврядування щодо організації в територіальних громадах соціального захисту, соціального забезпечення та захисту прав дітей. Вебінари проходять в рамках проєкту «СПІЛЬНО», який впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Асоціацією міст України, Українською мережею за права дитини та партнерами за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW).

У вебінарі взяло участь майже 800 учасників: заступники сільських, селищних, міських голів та керівники місцевих органів соцзахисту і служб у справах дітей.

Захід відкрив координатор проєкту «СПІЛЬНО» від Асоціації міст України Назар Миколюк. Він розповів про тематику вебінару та представив спікерів. Спікерами на вебінарі були Ольга Мороз, експерт благодійної організації «Надія і житло для дітей» та Сергій Геращук, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України у Житомирській області.

 

Першою виступила Ольга Мороз, яка розповідала органам місцевого самоврядування про визначення потреб населення у соціальних послугах та розрахунку вартості соціальних послуг. З питань визначення потреб населення у соц. послугах вона акцентувала увагу на нормативно-правовому підґрунті визначення потреб як базового елементу організації надання соціальних послуг та процедури організації такого визначення. Було зазначено, що чинний Порядок визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах, затверджений наказом Мінсоцполітики № 28, не відповідає чинному законодавству і доречно користуватись розробленим ЮНІСЕФ Порядком. Зазначений Порядок є в Посібнику по соціальним послугам «#СПІЛЬНО до нових послуг: керівництво із впровадження інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми в громадах» (ознайомитись з посібником). Щодо розрахунку вартості соціальних послуг пані Ольга звернула увагу на особливості застосування Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги, затверджений постановою Кабміну № 428. Крім того, вона практично пояснила як визначити штатне забезпечення послуги та витрати часу на їх надання.

Презентація

Гаращук Сергій під час свого виступу розкрив питання розробки цільових бюджетних програм, планування та бюджетування місцевих систем соціального захисту населення. Він наголосив про необхідність стратегічного планування розвитку соціального захисту населення та необхідністю спочатку приймати відповідні місцеві цільові програми, а потім – відповідний бюджет. Також, пан Сергій розповів про необхідність використання програмно-цільового методу бюджетування та навіщо застосовувати цей метод. Також він презентував ключові показники ефективності бюджетних програм та на що орієнтуватись при розробленні відповідних бюджетних документів.

Презентація

Учасники вебінару задавали питання спікерам з піднятих тем та отримували на них відповіді. Зокрема, питання стосувались органів, які мають розраховувати та затверджувати вартість соціальних послуг, як отримувати інформацію для визначення потреб населення у соціальних послугах та необхідності дотримання програмно-цільового методу при бюджетуванні сфери соціального захисту населення та захисту прав дітей.

Відео вебінару:


Цей вебінар був третій із циклу національних вебінарів, який організовує Асцоіація міст України в рамках проєкту СПІЛЬНО. (детальніше)

Переглянути вебінар 1

Переглянути вебінар 2