Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Пільгове перевезення має фінансуватися з держбюджету - експерт АМУ на "UA:Перший"

19 липня 2021 року експерт з питань соціального захисту та соціального забезпечення Асоціації міст України Назар Миколюк взяв у часть у програмі «Суспільна студія» у прямому ефірі телеканалу UA: Перший.
У студії відбулося обговорення законопроєктів щодо монетизації пільг, які перебувають на розгляді Парламенту, зокрема, на проїзд для деяких категорій громадян.
 
Експерт АМУ зазначив, що фактично планується монетизувати дві пільги: перевезення громадян та послуги зв’язку. Він зауважив, що з 2016 року Уряд припинив фінансувати окремі пільги з державного бюджету, зокрема пільгу на проїзд та послуги зв’язку, перекинувши їх на місцеві бюджети і не надавши відповідних компенсаторів. Хоча таке рішення Уряду суперечило Конституції України та законам України, адже усі пільги, які встановлюються законами України, повинні фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету. Однак органи місцевого самоврядування продовжили забезпечувати соціальний захист громадян в межах спроможності свого бюджету.  
На сьогодні склалася ситуація, що в місцевих бюджетах не вистачає коштів забезпечити таку пільгу громадянам. Цю проблему можна вирішити двома шляхами: або відновлюється державне фінансування гарантованих пільг, або органи місцевого самоврядування отримують право самостійно приймати рішення щодо надання відповідних пільг. 
Назар Миколюк озвучив позицію Асоціації міст України щодо необхідності відновлення державного фінансування пільгового перевезення та послуг зв’язку, адже забезпечення державних пільг, які надаються за принципом екстериторіальності, не повинно залежати від спроможності громад.
 
Пропонуємо переглянути запис програми: https://www.youtube.com/watch?v=6XhqG7Nsmb0&t=2s