Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

О.Слобожан: Відкрите врядування має охопити усі громади, незалежно від розміру

8 квітня відбулося перше засідання Платформи діалогу місцевого та центрального рівнів влади з відкритого урядування в Україні, організоване Асоціацією міст України спільно з Конгресом місцевих та регіональних влад.
Учасники - Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, Директор Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Рафаель Бенітез, Голова Офісу, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов, Голова відділу Департаменту співробітництва та зовнішніх зв’язків Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Маріте Морас, Голова Офісу, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов, заступниця директора Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю, завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів України, секретар Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» Наталія Окша, державна експертка експертної групи розвитку електронної демократії, цифровізації громадянського суспільства та забезпечення захисту персональних даних Директорату функціонального розвитку цифровізації Аліна Куц-Карпенко, депутатка Київської міської ради Лілія Пашина, керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій, депутатка Полтавської міської ради Оксана Деркач, Начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Бучанської міської ради Тетяна Ліпінська
Асоціацію міст України на заході представляли: Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, Балтський міський голова Сергій Мазур, Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв, секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак.
Модерувала захід керівниця проєкту Конгресу Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні» Світлана Грищенко.
Наталія Окша презентувала План дій із впровадження міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» в Україні на 2021 - 2022 роки та зробила акцент на пунктах, на яких варто зосередить увагу органам місцевого самоврядування.
Аліна Куц-Карпенко розповіла про пріоритети Мінцифри у Плані дій на 2021-2022, а також можливості співпраці з органами місцевого самоврядування.
 

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан зазначив, що у взаємодії з органами державної влади має використовуватись стратегія «win – win», коли є користь і для органів держави, і для місцевого самоврядування. 

АМУ підписала меморандум з Мінцифрою, в рамках якого в муніципалітетах з’являються посади CDTO – політичні посади, які будуть опікуватися питаннями цифровізації муніципалітетів. Сподіваюся, що вже найближчим часом Мінцифра розгляне питання співпраці з органами місцевого самоврядування на платформі «Взаємодія». Важливо, щоб відкрите врядування охопило усі територіальні громади, незалежно від розміру - сказав О.Слобожан 

Міські голови поділилися досвідом муніципалітетів у сфері відкритого врядування та реалізації Плану дій із впровадження міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».
Експертка з правових питань АМУ Інна Скляр розповіла про ініціативу Асоціації міст України провести в рамках міжнародного тижня відкритого врядування «Марафон відкритого врядування» для презентації історій успіхів органів місцевого самоврядування.
Координатор проекту Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Светіслав Пауновіч розповів про ініціативу проведення опитування щодо відкритого урядування на місцевому рівні, включаючи запроваджені практики електронного врядування та електронної демократії.