Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

АМУ взяла участь у круглому столі «Боргова криза у тепловиків: чи бути опалювальному сезону?»

11 серпня відбувся круглий стіл на тему «Боргова криза у тепловиків: чи бути опалювальному сезону?». Учасники: Іллічов Руслан, генеральний директор Федерації роботодавців України, Блащук Арсентій, президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго", Логацький Віктор, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова, Пантелеєв Петро, заступник голови Київської міської державної адміністрації, Лотоцький Орест, голова Об’єднання організацій роботодавців "Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України", Скаршевський Віктор, експерт з економічних питань, Стаднік Олександр, голова Миколаївської обласної державної адміністрації, Сєнкевич Олександр, голова Миколаївської міської ради, Логвінов Микола, директор ОКП "Миколаївоблтеплоенерго".
Від Асоціації міст України у заході взяв участь директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук.
На круглому столі обговорили гострі питання, які постали перед новим опалювальним сезоном:
  • поточний стан заборгованості підприємств ТКЕ та ТЕЦ. Чи розпочнеться опалювальний сезон вчасно?;
  • вплив стану підприємств ТКЕ на місцеві бюджети. Яку ціну платять громади?;
  • причини виникнення боргів: спецрахунки як форма кріпацтва галузі;
  • джерела погашення існуючої заборгованості: можливі сценарії.
Ярослав Рабошук наголосив, що загальна заборгованість теплопостачальних підприємств перед НАК "Нафтогаз України" за поставлений газ сягнула 35 млрд грн.
Підстави для відключення у НАК є відносно всіх теплопостачальних підприємств. І це не безгосподарність, це глобальна системна проблема, типова для усіх регіонів, - сказав Я.Рабошук​.
  
Учасники круглого столу зауважили, що штучно створена заборгованість за газ може дестабілізувати роботу теплокомуненерго та ринку газу як в разі зростання цін на газ, який очікується з початком опалювального періоду, так і в разі погіршення ситуації з епідемією COVID-19. Вони відзначили, що не можна виставляти такі борги за газ для погашення за рахунок звичайних споживачів.
Українці не повинні платити зі своєї кишені за прорахунки і помилки органів влади, через які виникла заборгованість, - зазначив Я.Рабошук.
За результатами обговорення учасники круглого столу прийняли рішення надіслати звернення до Голови Парламенту, Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та низки народних депутатів щодо прискорення розгляду та прийняття Верховною Радою України проєкту Закону № 3800-1 з метою недопущення зриву опалювального сезону 2020 – 2021 року та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу і сфери теплопостачання.
 
Галузь: