Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Інформація про результати здійснення дослідження із визначення потреб Тернопільської міської територіальної громади у соціальних послугах

На виконання Закону України «Про соціальні послуги» (пункт 4, стаття 11), який набрав чинності з 01.01.2020р., управлінням соціальної політики Тернопільської міської ради відповідно до Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 20.01.2014 №28, здійснено дослідження із визначення потреб Тернопільської міської територіальної громади у соціальних послугах.

За результатами проведеної роботи, управлінням соціальної політики зібрано та узагальнено інформацію про надавачів соціальних послуг на території Тернопільської міської територіальної громади, про послуги, які надаються цими надавачами, про кількість фактичних та потенційних отримувачів соціальних послуг та інші дані, які необхідні для визначення потреб мешканців Тернопільської міської територіальної громади у соціальних послугах. (Результати досліджень додаються).

Встановлено, що Тернопільський територіальний центр соціального обслуговування населення, Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, комунальний заклад «Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів», обласні, благодійні та громадські організації надають достатній спектр соціальних послуг вразливим верствам населення Тернопільської міської територіальної громади.

В громаді здійснюється залучення до надання соціальних послуг денного догляду та паліативного догляду громадських та благодійних релігійних організацій шляхом здійснення соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів. Також, для залучення недержавних організацій до надання соціальних послуг, використовуються інші механізми їх підтримки – виділення коштів в рамках міських програм «Турбота», «Підтримки та розвитку діяльності Тернопільської міської організації Товариства Червоного Хреста», «Запобігання соціальному сирітству, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності», тощо. З метою розв’язання життєвих проблем окремих соціальних груп, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, в Програмах соціального захисту населення передбачаються кошти на надання матеріальної допомоги на лікування, допомогу ветеранам війни, особам з інвалідністю, допомогу воїнам ООС(АТО) та їх сім’ям, особам, які признані на військову службу за контрактом.

Основними соціальними групами, що потребують соціальних послуг є особи похилого віку, особи з інвалідністю різних вікових груп, малозабезпечені громадяни, сім’ї з дітьми та сім’ї, що опинились у складних життєвих обставинах і не здатні самостійно їх подолати, діти які залишились без батьківської опіки, тощо.

Звернення громадян, які перебувають в складних життєвих обставинах, стосовно отримання соціальних послуг розглядаються та вирішуються вчасно, у відповідності до чинного законодавства. Протягом року комунальними закладами, благодійними та громадськими організаціями за рахунок коштів місцевого бюджету надано соціальні послуги 18907 соціально незахищених мешканцям міської територіальної громади, що становить 89,1% від виявленого потенційного попиту на соціальні послуги. Кількість задоволених звернень осіб\сімей міської територіальної громади щодо отримання соціальних послуг становить більше 99%. Контроль якості надання соціальних послуг проводиться внутрішнім моніторингом.