У Тернополі презентували концепцію покращення дорожнього трафіку

16 жовтня у Тернополі відбулася презентація перспективи модернізації інженерно-транспортної інфраструктури м. Тернополя, яку попередньо розробили фахівці ТОВ «НТ Дорбудпроект».

Карта-схема підготовлена на основі пропозицій профільних фахівців патрульної поліції, управління транспорту, управління житлово-комунального господарства, а також тих пропозицій і зауважень, які надійшли від жителів міста. Усі інші тернополяни можуть долучитися до обговорення запропонованих експертами змін та до 1 листопада надавати власні пропозиції і зауваження через Google-форму.

«Зважаючи на зростання кількості приватного транспорту на дорогах Тернополя, ускладнення руху громадського транспорту та застарілу забудову вулиць, яка не пристосована до сучасного трафіку, необхідно змінювати та по-новому моделювати перехрестя і вулиці, а також використовувати нові технології в сфері паркування, - зазначив міський голова Сергій Надал. -  На тих об’єктах у місті, де вже змінено схему ОДР, ми бачимо позитивний результат та зменшення аварійності і заторів. Тож ми й надалі будемо покращувати транспортну інстраструктуру, щоб розвантажувати вулиці та забезпечити безпеку на дорозі як водіям, так і пішоходам та велосипедистам. Дякую тим жителям міста, котрі уже надали власні пропозиції щодо вирішення існуючих проблем, та чекаємо пропозицій і від інших тернополян».

Відповідно до проведеного дослідження та аналізу транспортних потоків у місті, фахівці визначили 68 об’єктів, які потребують покращення інженерно-транспортної інфраструктури. Серед запропонованих рішень -  влаштування додаткових смуг руху, збільшення кількості світлофорних об’єктів, тимчасових стоянок для автомобілів та велодоріжок. Для окремих об’єктів пропонується і повна перебудова вулиці та кардинальна зміна схеми організації дорожнього руху.

Схема модернізації інженерно-транспортної інфраструктури м. Тернополя розроблялася на основі імітаційного моделювання дорожнього руху на перехрестях та основних магістралях міста з врахуванням низки факторів: час затримки водіїв, наявні житлові будинки, параметри проїжджої частини, конфліктні точки, вечірній і ранковий трафік, світлофорні об'єкти тощо. Усе це дало змогу детально оцінити і проаналізувати загальну схему руху на одному чи одразу декількох об’єктах, щоб змоделювати оптимальний кінцевий варіант.

Зміни, зокрема, пропонується внести на одній із найбільш завантаженій транспортній  розв’язці - вул. 15 Квітня – вул. Р. Купчинського - просп. Злуки. Адже, як дослідили фахівці, в листопаді 2019 року інтенсивність руху за добу тут складала 25 тис. транспортних засобів, а вже після впровадження карантину кількість автівок зросла майже на 40%. На вул. 15 Квітня від Збаразького кільця максимальна довжина затору в години пік становить близько700 м. п, а також утруднені лівоповоротні заїзди. Тому тут пропонується: влаштувати відокремлену правоповоротну та лівоповоротну смуги, що зменшить затори на магістральних вулицях, та влаштувати острівці безпеки на пішохідних переходах.

Усі інші об’єкти модернізації інженерно-транспортної інфраструктури м. Тернополя можна переглянути ТУТ